REALITATEA DIN SPITALELE ROMÂNEȘTI: medicii, obligați să refuze preluarea unor pacienți COVID-19 în stare critică

Pandemia de COVID-19 pune tot mai mare presiune pe sistemul medical din țara noastră. Medicii recunosc faptul că este tot mai greu să acorde îngrijiri medicale tuturor bolnavilor, iar cele mai mari îngrijorări sunt legate de situația pacienților în stare critică.

La Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, pentru a face față numărului mare de cazuri de îmbolnăvire și pentru a le putea acorda îngrijiri medicale bolnavilor critici, reprezentanții unității au luat decizia de a refuza transferul bolnavilor din alte spitale ale Moldovei.

Cazurile grave din spital au fost acoperite în zona de ATI. Am avut 3 locuri pentru că, din nefericire au murit trei pacienți, dar le-am ocupat repede. Au venit cereri din alte județe, dar nu le-am putut onora” explică situația dramatică din interiorul unității medicale, dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Creșterea numărului de îmbolnăviri face imposibilă internarea tuturor pacienților, fie că este vorba despre cazuri mai grave sau mai ușoare. „Nu se pot acoperi toți cei care trebuie internați. Pentru pacienții care au avut forme ușoare și medii, i-am investigat și am încercat să realizăm o izolare în cadrul spitalului” a mai spus dr. Carmen Dorobăț, pentru Medika TV.

O situație similară este și la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, acolo unde medicii sunt obligați să economisească practic fiecare loc din ATI. „Încercăm să facem un echilibru între cazurile severe și care vor urma să fie internate în ATI. Trebuie să avem 2, 3 locuri pentru cazurile severe care sunt în spital, internate. Locurile libere pe care le avem sunt disponibile doar câteva ore, pentru că se ocupă foarte repede” a spus la Medika TV, dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din București.

Creșterea cazurilor de îmbolnăvire determină și creșterea cazurilor grave. În ultimele 24 de ore, în România au fost depistate peste 2000 de noi cazuri de COVID-19, iar numărul celor care au nevoie de îngrijiri medicale în secțiile ATI se apropie de 600.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes