Realitatea din spitalele românești. Cât de pregătite sunt, de fapt, unitățile medicale să lupte cu COVID-19

Deși autoritățile centrale le recomandă celor din spitale să facă eforturi pentru a lupta cât mai eficient cu boala infecțioasă COVID-19, în realitate multe din unitățile medicale nu sunt pregătite să ducă această bătălie.

Multe spitale din țara noastră sunt prea puțin pregătite să lupte cu pandemia. Dincolo de lipsa de resurse materiale și umane, unitățile medicale au probleme și în ceea ce privește adaptarea infrastucturii la condițiile impuse de pandemie.

Practic multe spitale nu pot amenaja circuite prin care să permită internarea și tratarea bolnavilor de COVID-19, separat de cazurile non-COVID-19. Iar Spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală este unul dintre aceste exemple.

Este foarte dificil într-un spital monobloc care are doar o singură zonă de lifturi comună pentru întreaga suprafață a unei secții. Extrem de greu de făcut circuite distincte, în situația dată a pandemiei de COVID-19” a declarat la Medika TV, Florin Bica, medic primar în cadrul acestei unități medicale.

Dincolo de infrastructura necesară, Spitalul „Bagdasar Arseni” are nevoie și de medici specialiști care să asigure monitorizarea eficientă în privința tratamentului pentru bolnavii de COVID-19. Este vorba, în special, de medici infecționiști și epidemiologi. „Cu greu am reușit să avem infecționistul spitalului, dar, în contextul actual, să-ți desfășori activitatea cu un singur infecționist este foate dificil. Vă dați seama că ne trebuie mai mulți. La fel și epidemiologul, am reușit să-l găsim foarte greu” a mai spus dr. Florin Bica.

Reamintim faptul că, la jumătatea lunii trecute, de la vârful Ministerului Sănătății a venit o solicitare prin care spitalele non-COVID sunt obligate să pregătească o rezervă de paturi pentru bolnavii COVID-19. Mai multe detalii puteți citi aici.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea