Realitatea din secțiile ATI. Medic: „Numărul de paturi nu rezolvă problemele pe care le avem”

Cea mai mare presiune a pandemiei se simte în secțiile ATI. În timp ce autoritățile dau asigurări că vor crește capacitatea locurilor la terapie intensivă pentru pacienții COVID, medicii care lucrează în ATI susțin că numărul de paturi reprezintă cea mai mică problemă pe care o întâmpină.

Cea mai mare problemă a secțiilor ATI din România este reprezentată de lipsa personalului specializat, care să acorde îngrijirile medicale necesare bolnavilor de COVID-19.

Mie nu-mi place absolut deloc când se vorbește despre paturile de ATI, pentru că paturile de ATI în sine nu înseamnă absolut nimic, deși sunt paturi extrem de scumpe și care au multe funcții, sunt bine echipate. Nu este vorba despre paturi ATI. Fiecare pat înseamnă că va găzdui un om, care trebuie ridicat, pus în poziție șezândă, pus pe spate, trebuie plimbat dacă se poate cu oxigen, trebuie pus într-un fotoliu și de multe ori nu-l ai, trebuie să facă gimnastică respiratorie, îi trebuie un kinetoterapeut”, a atras atenția dr. Laura Zarafin, medic primar ATI la Spitalul Colentina din București, în direct la Medika TV.

De asemenea, în multe secții ATI din țară, numărul asistentelor medicale cu experiență este scăzut.

Paturile de ATI în sine nu reprezintă nimic fără, atenție, nu doar medici. Aici sunt asistentele, fără asistente de ATI este de pomană tot efortul. Poți să aliniezi 1000 de paturi unul lângă altul, fără asistente de ATI efortul este inutil. Sunt foarte greu de găsit, pentru că au minim 6-7 ani de practică, pentru că altfel e ca și cum ai lua un pământean și l-ai duce pe Lună, pentru o asistentă care abia a absolvit școala medicală”, a explicat dr. Laura Zarafin.

Cu lipsa personalului de specialitate se confruntă și Spitalul Colentina din Capitală, unitate medicală devenită suport COVID-19 încă de la începutul pandemiei.

Ne trebuie kinetoterapeuți, pentru că nu avem. La Colentina există doi sau trei care, săracii, muncesc la toți acești pacienți. Vă dați seama cum este, trebuie să lucrezi cu pacienții să-i înveți cum să respire”, a mai spus dr. Laura Zarafin, la Medika TV.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes