REACȚIILE ALERGICE ȘI CELE TOXICE LA ÎNȚEPĂTURILE INSECTELOR. Cât de grave pot fi

De fiecare dată când ieșim în natură trebuie să ne protejăm împotriva înțepăturilor provocate de insecte. Unii oameni pot să dezvolte forme grave de reacții alergice, în urma cărora poate surveni decesul.

O banală înțepătură provocată de un țânțar sau de o albină, poate avea reacții grave asupra organismului. De cele mai multe ori, leziunea pe care o provoacă trece repede, însă sunt și situații în care ne putem afla în pericol de moarte. „Reacțiile alergice la înțepătură sigur că presupun mai multe stadii de severitate, de la reacții locale simple, care se manifestă la fel ca și reacția normală, doar că mai rapid și mai exagerat, o umflătură, cu roșeață, cu durere, cu mâncărime la locul respectiv. Există reacții locale extinse în care umflătura respectivă este mult exagerată, față de o reacție normală, apare o umflătură mult mai mare. Cea mai gravă reacție sistemică este șocul anafilactic care poate să meargă de la tulburări de respirație, tulburări circulatorii, până la șocul propriu-zis în care scade foarte mult tensiunea, arterială și sunt afectate organele vitale și se poate ajunge la deces” a explicat dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie și alergologie, în direct la emisiunea „Tele Medika”.

Pe lângă reacțiile alergice, organismul poate manifesta și reacții toxice la înțepăturile de insecte. Acestea sunt provocate de compușii chimici pe care îi conțin substanțele eliminate de insecte în momentul în care intră în contact cu pielea noastră. „Aș face o diferență între reacțiile alergice și reacțiile toxice. Deci veninul unei albine poate să producă alergie sau poate să producă o reacție toxică, adică substanțele conținute în veninul respectiv pot ele să producă manifestări, inclusiv șoc. Și aici depinde de cantitatea de venin injectată și de toleranța individuală la veninul respectiv, adică orice persoană înțepată de 100 de albine o să aibă nevoie de îngrijiri medicale” a explicat dr. Rareș Simu.

Vestea bună pe care medicii ne-o dau este faptul că aceste forme grave ale reacțiilor alergice sau toxice provocate de înțepătura insectelor au o incidență scăzută. „Unele studii apreciază că alergia la veninul de albine și alte tipuri de insecte, cel mai frecvent țânțarii, afectează aproximativ 35% din populație” a mai spus dr. Rareș Simu.

Categorii: Sănătatea în România, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea