Reacțiile adverse provocate de vaccinurile anti-COVID-19 pe înțelesul tuturor

Reacțiile adverse la vaccinurile anti-COVID-19 reprezintă motivul pentru care mulți oameni încă nu s-au imunizat. Ele pot fi însă prevenite dacă sunt descoperite la timp. Medicii spun că îi pot ajuta pe pacienți să depășească cu bine momentele în care apar reacțiile adverse.

Specialiștii susțin că reacțiile adverse apărute după orice vaccinare reprezintă o normalitate. Lucrurile se complică atunci când apar reacțiile alergice.

„Orice injectare presupune o discuție premergătoare cu medicul. Sunt niște reacții generale la care ne așteptăm mereu, cele legate de alergii. Ele reprezintă o problemă a celui care primește vaccinul. Se pot întâmpla accidente alergice fără un istoric. Reacțiile alergice nu sunt neapărat în apanajul produsului, al vaccinului, ci practic țin de reacția organismului care primește vaccinul”, a spus dr. Elena Păcuraru, în direct la Medika TV.

Alte reacții la vaccin pot fi generate de profilul imunologic al pacientului.

Alte reacții adverse pot fi legate de imunitatea pacientului. Sunt pacienți care au boli autoimune, sunt pacienți care au boli hematologice, aici trebuie supravegherea să fie mai atentă. Așa cum știm cu toții tocmai cazurile cu patologie în spate sunt cele care sunt vizate în primul rând de vaccinare. Pentru ca s-a constatat că sunt în grupa populației la risc și întotdeauna o astfel de campanie se îndreaptă către populația la risc”, a mai spus dr. Elena Păcuraru.

În prezent se fac studii amănunțite cu privire la reacțiile post vaccinare pe care le suferă pacienții.

Ceea ce se poate întâmpla după vaccin am început să vedem și deocamdată suntem în faza de acumulare a datelor. Încă suntem la faza de acumulare a datelor și de a stabili niște procente pe reacțiile adverse semnificative, astfel încât la finalul studiului să vedem dacă ele depășesc niște cifre acceptabile”, a precizat dr. Elena Păcuraru.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea

De interes