Sănătatea în România Știri

Reacții ale parlamentarilor PSD, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului

Începând cu 14 noiembrie 1991, anual, la nivel internațional se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului. Într-o declarație de presă, deputatul social democrat Rodica Nassar face apel către cetățeni pentru ca aceștia să adopte un stil de viață sănătos, ca metodă de prevenire a îmbolnăvirilor.

Mesajul parlamentarului Rodica Nassar este unul de conștientizare în rândul populației în ceea ce privește riscurile apariției diabetului. „Deoarece oricine se poate îmbolnăvi oricând de diabet, atrag atenţia că boala poate fi prevenită prin metode foarte simple, la îndemâna oricui. În primul rând prin multă mişcare, consumarea alimentelor sănătoase, măsurarea în mod constant a greutăţii corporale şi renunţarea la fumat. Oamenii trebuie să înţeleagă că diabetul este o boală destul de complicată, nu o răceală, deci trebuie să conştientizăm la modul cel mai serios gravitatea acesteia. Diabetul de tip I, cunoscut şi sub denumirea de diabet juvenil, presupune un tratament care include injectarea de insulină. În cazul diabetului de tip II, cunoscut şi ca diabetul de tip adult (matur), insulina injectabilă este folosită doar uneori. Cei mai numeroşi bolnavi aparţin categoriei de diabet de tip II (90-95%). Pe lângă acestea, mai există şi alte forme de diabet: toleranţa alterată la glucoză, riscul crescut pentru diabet, diabetul secundar şi diabetul gestaţional” susține deputatul Rodica Nassar.

Rodica Nassar a explicat în declarația sa și măsurile pe care Ministerul Sănătății din România le-a făcut pentru controlul și prevenția diabetului la nivel național. „ La nivel naţional, Ministerul Sănătăţii condus de PSD a dinamizat acţiunile de educaţie şi prevenţie, astfel încât numărul românilor bolnavi de diabet să scadă în perioada următoare. În calitate de membru în Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor, voi susţine toate iniţiativele menite să îmbunătăţească legislaţia din domeniul prevenirii şi combaterii îmbolnăvirilor cu diabet, astfel încât românii să fie afectaţi în număr cât mai redus de această suferinţă” a precizat deputatul social-democrat.

Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului a fost marcată pentru prima oară în 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului.