Sănătatea în România Sfatul specialistului Studii/Cercetări

Reacție a Colegiului Medicilor București după evacuarea din miez de noapte de la Spitalul Foișor: „Caz extrem de regretabil”

Într-un comunicat de presă, Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București, critică decizia autorităților de a externa pacienții din Spitalul Foișor, în miez de noapte. Membrii Colegiului Medicilor din Capitală consideră că măsura adoptată trebuia mult mai bine gândită.

În documentul transmis publicității, oficialii Colegiului Medicilor din București se declară indignați de cele întâmplate și consideră decizia „un caz extrem de regretabil”. „Stimaţi decidenţi, stimaţi colegi, nu discutăm acum decizia luată în cazul Spitalului Foişor în această perioadă de criză, ci modul de implementare! Situaţia pacienţilor evacuaţi în noapte de la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular ‘Foişor’ reprezintă un caz extrem de regretabil. Chiar dacă contextul epidemiologic din Bucureşti a impus această decizie dificilă, consider anormal ce s-a întâmplat, iar această situaţie reprezintă o pată pe sistemul de sănătate şi sporeşte neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc şi în sistemul sanitar în general“, a spus Cătălina Poiană, potrivit unui comunicat transmis Agerpres.

Cătălina Poiană a precizat în același document faptul că înțelege situația epidemiologică din Capitală, însă decizia cu privire la Spitalul Foișor trebuia analizată și gândită mult mai bine. „În perioada în care ne aflăm este extrem de important să creştem încrederea românilor în sistemul medical, nu să trezim suspiciuni cauzate de emoţii colective după ce vedem pacienţi transferaţi în salvări şi maşini personale, unii abia operaţi, transportaţi prin mijlocul unor protestatari în miezul nopţii. Pe de altă parte, adresez şi un apel la politicieni să lase declaraţiile politice şi să nu folosească un astfel de episod dramatic şi dificil în mod populist, ci să se implice fiecare în dezvoltarea de soluţii concrete care să ajute real sistemul medical românesc. Ca medic şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti mesajul meu este clar: pacienţii, indiferent de afecţiunea de care suferă, au nevoie de acces echitabil la serviciile medicale necesare, iar drepturile pacienţilor trebuie respectate. Medicii şi personalul medical au nevoie de încrederea şi respectul populaţiei, dar şi de politici publice de sprijinire a sistemului medical, mai ales în această perioadă extrem de dificilă” se mai arată în comunicatul dat publicității de Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București.

Pe de altă parte, într-un alt comunicat de presă, transmis de Ministerul Sănătății, se arată că Spitalul Foișor a fost notificat încă din cursul dimineții cu privire la faptul că va deveni unitate medicală COVID-19: „Spitalul Foişor a fost informat încă de dimineaţă despre iminenţa transformării spitalului. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au fost la spital încă de la orele 11,00. La orele 19,00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienţii spitalului într-o situaţie regretabilă„.

În seara zilei de vineri, 9 aprilie 2021, pacienții internați în Spitalul Foișor din Capitală au fost externați, întrucât unitatea medicală a fost transformată în spital COVID-19. Decizia a iscat un adevărat scandal public, atât bolnavii, cât și rudele acestora exprimându-și nemulțumirea față de această decizie.