Reacția medicilor specialiști ATI în scandalul pacienților sedați și legați de mâini la Spitalul Județean Sibiu

Cazul pacienților bolnavi de COVID-19, internați în secția ATI a Spitalului Județean Sibiu, care ar fi fost legați și sedați, a creat adevărate controverse în spațiul public. Medicii specialiști consideră că astfel de decizii medicale se pot lua, dar numai în condiții speciale.

Invitat în studioul „Medika Special”, dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca din București, a explicat în ce condiții pacienții internați la ATI pot beneficia de un astfel de tip de îngrijiri medicale:

„Contenționarea este reglementată în lege. Ea se realizează atunci când își pun propria viață în pericol sau devin agresivi cu personalul medical. Gândiți-vă că un pacient de ATI care începe să-și smulgă toate dispozitivele de pe corp își pune în pericol viața. În aceste cazuri extrem de speciale se poate realiza contenționarea pacientului. Însă această contenționare se realizează la decizia unui cadru medical și nu se realizează oricum. Există anumite indicații cum să contenționezi acești pacienți. Există anumite dispozitive de contenționare, care să nu-i rănească, să nu le producă disconfort. Există o perioadă maximă a contenționării, nu-i poți contenționa cu orele întregi sau cu zilele întregi, pentru că ei încep să sufere psihoemoțional și fizic. Mi-este greu să cred că cineva ar putea să facă așa ceva în alte condiții”, a spus dr. Radu Țincu.

Totodată specialistul a explicat și că această practică medicală este decisă de un medic, însă spre binele pacientului, în niciun caz pentru a-i agrava starea de sănătate.

Există ghiduri internaționale în ceea ce privește sedarea pacienților în ATI. Sedarea se face în momentul în care ne asigurăm că ventilația lui este posibilă. Niciun cadru medical nu va aplica o astfel de măsură asupra unui pacient pentru a-i lua și ultima fărâmă de respirație pe care o are. De asemenea, pacienții care sunt intubați și puși pe un aparat de respirație artificială, chiar este recomandat să fie sedați în anumite cazuri, pentru că doar așa se poate realiza o sincronizare între pacient și respectivul aparat. Toate aceste lucruri sunt foarte bine reglementate”, a mai spus dr. Radu Țincu, la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes