Rată scăzută de vaccinare împotriva rujeolei la noi în țară. 90 dintre copiii bolnavi sunt nevaccinați

Numărul cazurilor de rujeolă este în creștere în țara noastră, pe fondul ratei de vaccinare tot mai scăzută împotriva acestei boli. Vaccinul asigură protecția copiilor atât împotriva acestei boli cât și împotriva rubeolei și oreionului. Reprezentanții Institutului de Sănătate Publică susțin faptul că interesul scăzut pentru vaccinare este generat de puternicul val antivaccinist din țara noastră.

Medicul Aurora Stănescu, coordonatorul național pe supravegherea rujeolei în cadrul Institutului Național de Sănătate Publică din București atrage atenția cu privire la rata scăzută de vaccinare înregistrată în România.

„Ratele de acoperire vaccinală, după  introducerea acestor măsuri în ţara noastră, au fost foarte înalte, până prin anii 2010 – 2011 asta însemnând undeva la 97 la sută. Am spus că rujeola este o boală extrem de contagioasă ea putând fi controlată la acoperiri vaccinare foarte înalte, asta însemnând peste 95 la sută. Noi atinsesem undeva înaintea anilor 2010 acoperiri înalte, însă din acel moment, ca urmare a pătrunderii şi în ţara noastră a curentelor antivacciniste, au început să scadă şi au scăzut progresiv sub 95-90 la sută şi tot aşa până când în 2022 a fost atinsă cea mai mică rată de vaccinare la prima doză, puţin peste 80 la sută, mai exact 83,40 la sută. OMS recomandă ca ţintă de acoperire vaccinală a acestei boli, undeva la 95-98 la sută, dacă se poate chiar şi peste. Din 100 de indivizi vaccinaţi au voie 2-3 ca să rămână nevaccinaţi ca să opresc transmiterea în populaţie”, a precizat dr. Aurora Stănescu, la Medika TV.

Vaccinarea, în opinia specialiștilor INSP, reprezintă singura modalitate de prevenire a răspândirii virusului care provoacă rujeola. De altfel, boala este foarte contagioasă și se transmite pe calea aerului.

„ Rujeola este o infecţie virală acută foarte contagioasă, cu un poteniaţ foarte mare de răspândire în populaţie, este o boală care se transmite pe calea aerului, iar la momentul de faţă, cea mai eficientă măsură de sănptate publică carene ajută să prevenim îmbolnăvirea este vaccinarea” a mai spus dr. Aurora Stănescu.

La noi în ţară vaccinarea antirujeolică a fost introdusă în programul naţional încă din 1979. La momentul de faţă, în schema naţională sunt prevăzute două doze de vaccin combinat Rujeolă, Rubeolă, Oreion, pe scurt ROR .

Categorii: Știri
Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea