Sănătatea în România Știri

RAPORT INSP: tulpina britanică a SARS-CoV-2, prezentă în peste jumătate din județele țării

Institutul Național de Sănătate Publică susține că ultimele cercetări făcute de specialiștii români arată că tulpina britanică a noului coronavirus circulă în 62% din județele României.

Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea testării prin metoda RT-PCR, utilizând kituri care să ţintească toate cele 3 variante care determină îngrijorare (VOC), urmând ca un set de probe să fie secvenţiate. Este esenţială comunicarea rezultatelor la DSP şi INSP – CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice şi a instituirii măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestor variante şi, conform evidenţelor sosite din UK referitoare la varianta B.1.1.7, severitatea mai mare a bolii pe care o generează”, se arată într-un comunicat al INSP.

Datele arată că până la data de 14 martie 2021, la nivel național au fost realizate 849 de secvențieri, varianta britanică fiind descoperită în 381 de cazuri.