Raport INSP: 23 de români, diagnosticați cu infecția West Nile

Institutul Național de Sănătate Publică arată faptul că la acest moment, în România, există 23 de cazuri de meningită West Nile confirmate. Ultimii 5 pacienți au fost diagnosticați cu 7 zile în urmă.

Datele INSP arată fapul că cei 23 de pacienți au fost diagnosticați în perioada 6 iunie, momentul de debut al infectărilor, și până la data de 8 septembrie.

În funcţie de unitatea teritorială de expunere, cazurile de infecţie cu virus West Nile au avut următoarea distribuţie pe judeţe: Municipiul Bucureşti (11), judeţul Brăila (2), judeţul Constanţa (2), judeţul Galaţi (1), judeţul Dâmboviţa (1), Giurgiu (1), Ilfov (1), judeţul Iaşi (3), Olt (1). Un caz de infecţie cu virus West Nile a avut dublă expunere atât în Municipiul Bucureşti, cât şi în judeţul Constanţa„ se arată într-un comunicat oficial al INSP.

Totodată, doi pacienți, unul din Constanța, iar celălalt din Brăila au murit din cauza infectărilor.

Simptomele bolii

Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase, principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura țânțarilor infestați. Virusul a fost desoperit în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda. De regulă, pacienții dezvoltă simptomele după 3 – 14 zile de la contactarea virusului (înțepătura tantarului).
În mod surprinzător, organismul uman răspunde diferit în urmă contactarii virusului, în ceea ce privește simptomatologia; astfel, au fost identificate 3 situații:

Manifestarea de simptome severe – Meningită/Encefalită
Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală:
– febra puternică;
– dureri de cap;
– rigiditate la nivelul gâtului;
– stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amuțire);
– dezorientare;
– comă;
– tremor și convulsii;
– slăbiciune musculară;

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes