Comitetul pentru Prevenirea Torturii a dat publicității un raport detaliat cu privire la situația în care se află spitalele de psihiatrie din țara noastră. Oficialii instituției au organizat o vizită inopinată în mai multe unități medicale unde au analizat mai multe aspecte precum numărul personalului, condițiile de cazare sau modul în care cadrele medicale tratează pacienții.
Controlul inopinat s-a realizat anul trecut în septembrie și a vizat spitalele de psihiatrie din Bălăceanca, Botoșani, București (Spitalul Obregia) și Socola (Iași). De asemenea, au fost vizate și după centre de reabilitare neuropsihică din Costâna și Sasca Mică. În urma verificărilor efectuate, experții Comitetului pentru Prevenirea Torturii au concluzionat că: „Cu toate acestea, în toate spitalele vizitate, cu excepţia Obregia, au fost consemnate cazuri de presupuse rele tratamente şi abuzuri verbale din partea personalului. În special în secţia bărbaţi din cadrul Clinicii de Psihiatrie Botoşani, delegaţia a primit numeroase acuzaţii de rele tratamente aplicate pacienţilor (loviuri cu pumnii, palmele, împingere şi strigăte) de către personalul auxiliar” potrivit raportului oficial.
Potrivit documentului citat, tratamentul în secţiile Acuţi din spitalele vizitate a fost bazat în principal pe farmacoterapie şi ar trebui luate măsuri pentru a extinde gama de activităţi psihosociale şi de terapie ocupaţională oferite pacienţilor.
”Deficienţele în ceea ce priveşte resursele de personal subminează grav îngrijirea acordată pacienţilor şi încercările de a oferi activităţi şi, după cum a constatat delegaţia, pot duce la situaţii cu risc ridicat, în ciuda eforturilor reale ale personalului de serviciu (…) În toate cele patru spitale vizitate, principala măsură de imobilizare la care s-a recurs a fost imobilizarea la pat a unui pacient agitat”, se mai arată în documentul citat.