Pe măsură ce măsurile de relaxare adoptate de România, în ultima lună, încep să se reflecte în statisticile zilnice, arătând o creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2, crește și neîncrederea populației în măsurile și recomandările venite de la autorități. Sursa majoră a acestei neîncrederi o reprezintă mesajele, lipsite de control și, uneori, și de suport științific, care sunt lansate pe rețelele de socializare. Ignorând sursele și informațiile oficiale, oamenii ajung să creadă chiar că virusul SARS-CoV-2 nu ar exista.
Oficialii români implicați în gestionarea crizei COVID-19 sunt atenți la mesajele vehiculate pe rețelele de socializare, unele dintre ele lansate chiar de specialiști din sistemul medical, la numeroase comentarii care critică modul în care autoritățile acționează pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor.
”Problema populației și problema pe întreg mapamondul acum este acest război de pe rețelele de socializare, unde există o dezinformare și există o încercare de a crea un haos, pentru ca populația să nu mai aibă încredere în autorități și să facă ce dorește, ducând clar la situația de a pune aceste țări în situație grea, gravă, adică să nu mai poată controla răspândirea acestui virus.” a explicat, la Medika Tv, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI.
Opinii ale unor medici, fără dovezi științifice. Raed Arafat: ”Este timpul ca populația să devină critică și cu aceste mesaje”
Comentariilor făcute pe rețelele de socializare li se adaugă și opiniile unor medici din România care, fără a avea neapărat argumente bazate pe dovezi științifice, exprimă păreri despre evoluția pandemiei de COVID-19, crescând astfel gradul de neîncredere al populației în autorități.
„Există comentarii ale unor colegi care, din păcate, pot să spun că nu sunt bazate neapărat științific. Modul în care au comentat toate aceste aspecte a determinat populația să fie confuză și să nu mai respecte măsurile pe care le-am solicitat” a mai spus dr. Raed Arafat.
Șeful DSU a mai explicat că ofensiva de pe rețelele de socializare nu este o problemă cu care se confruntă doar România, ci este una globală, iar reacția adecvată nu poate fi decât un mesaj clar, coerent și argumentat din partea autorităților: ”Noi încercăm să informăm, să dăm toate informațiile corecte, dar vedeți, toată ziua avem oameni care intră și comentează și cărora populația le ascultă părerile. Spun anumite lucruri, bine, suntem o țară liberă, fiecare poate să vorbească, dar ar fi bine ca populația să ceară fiecăruia să spună pe ce se bazează: se bazează pe impresie personală, pe anumite recomandări din alte părți, pe recomandările oficiale ale unor organisme, se bazează pe unele studii medicale recunoscute, publicate în jurnale de specialitate? Populația trebuie să înceapă să fie critică și față de cei care critică și să se gândesc foarte clar dacă nu cumva cei care ies și încep să arate că ei sunt de partea populației și împotriva sistemului care a luat măsuri incorecte, populația trebuie să înceapă să analizeze, în mod critic, și ce spun aceste persoane. ”, a mai spus Arafat.