Radioterapia cu ioni de carbon, un tratament revoluționar care omoară doar celulele canceroase

O formă mai puternică și mai precisă de radioterapie este pregătită să preia rolul de lider în terapia cancerului. Aceasta oferă opțiuni de tratament inclusiv în cazul unor tipuri de cancer care nu au fost tratate până acum.

Cancerele considerate mult timp netratabile ar putea fi curând abordate folosind o radioterapie dezvoltată în Japonia.

Radioterapia cu ioni de carbon (CIRT), o activitate de pionierat a Spitalului QST din Chiba, Japonia, oferă doze de radiații mai puternice și mai bine orientate decât radioterapia convențională cu raze X. Pe măsură ce dovezile adunate demonstrează că CIRT ar putea oferi rezultate semnificativ mai bune pentru pacienți, în special pentru cei cu cancer netratabil, tehnologia este tot mai mult implementată.

Din șapte centre de operare CIRT, câte erau în urmă cu cinci ani, acum există 12 în Japonia, Europa și China și încă cinci în construcție sau în stadiu de proiect. În 2019, organizația medicală americană, Clinica Mayo, a anunțat că va construi prima instalație CIRT din America de Nord la campusul său din Jacksonville, Florida. În Japonia, terapia a făcut recent parte din schema națională de asigurări de sănătate. „CIRT a atins cu siguranță un punct critic”, spune Hiroshi Tsuji, directorul Spitalului QST, citat de revista Nature.

Punct ochit, punct lovit

Radioterapia este un element principal al tratamentului cancerului, administrat la mai mult de două treimi din totalul pacienților cu cancer, folosind în cea mai mare parte un fascicul de radiații ionizante care atacă ADN-ul celulelor canceroase, ucigându-le sau dezactivându-le.

Razele ionice utilizate în CIRT diferă de razele X. În timp ce razele X eliberează energie ionizantă în mod uniform, atacând inclusiv celulele sănătoase din jurul tumorii, în cazul radiației CIRT ionii eliberează cea mai mare parte a energiei într-o explozie bruscă, bine definită, numită Vârful Bragg, provocând mai puține daune țesutului sănătos. Ionii, spre deosebire de razele X, sunt particule încărcate, deci pot fi direcționate folosind un câmp magnetic.

Razele cu ioni protonici oferă, de asemenea, o formă mai precisă de radioterapie. CIRT a fost dezvoltat în Statele Unite în anii ’50. Cu toate acestea, în ciuda avantajelor teoretice clare ale ionilor de carbon față de razele x, a necesitat condiții speciale uriașe, iar cercetarea era încă necesară pentru a demonstra siguranța și eficacitatea. Studiile centrate pe ionii de carbon au început în 1994 la QST Hospital, prima unitate medicală dedicată acestui tip de terapie din lume.

Studiile clinice au confirmat eficacitatea CIRT în cazul a numeroase tipuri de cancer. „Datorită efectului său biologic mai mare, CIRT este eficient în tumorile rezistente la razele clasice, cum ar fi sarcoamele osoase sau ale țesuturilor moi și melanoamele maligne, deschizând poarta către un tratament curativ pentru bolnavii considerați incurabili”, spune Tsuji.

CIRT este, de asemenea, extrem de eficient împotriva cancerelor care sunt întâlnite mai frecvent, considerate cancere comune, cum ar fi cancerul pulmonar, cel hepatic sau cancerul de prostată. „Pentru aceste tumori, se observă o speranță de viață mai mare și o calitate mai bună a vieții. Pacienții considerați prea fragili pentru radioterapia cu raze X pot fi tratați cu succes cu CIRT. Chiar și pentru pacienții cu cancer pulmonar sau de prostată altfel sănătoși, CIRT are avantaje. „În ultimii 25 de ani am tratat cu succes peste 12.000 de pacienți din întreaga lume”, notează Tsuji.

CIRT are, de asemenea, un record de siguranță. În 2019, echipa Spitalului QST a arătat că pacienții cu cancer de prostată tratați cu CIRT aveau un risc mai mic de malignitate secundară în comparație cu radioterapia cu raze X și un risc egal sau mai mic decât intervenția chirurgicală.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes