Specifice sezonului rece, virozele respiratorii sunt prezente și vara, când temperaturile sunt foarte ridicate. Simptomele răcelilor din sezonul cald sunt similare cu cele din timpul anotimpurilor reci.
Singura diferență dintre răcelile de vară și cele de iarnă, este că aceste viroze afectează mai mult adulții decât copiii, explică specialiștii.
„Vara se schimbă cumva raportul între copii și adulți, vara copiii iau vacanță plecă din orașele aglomerate, pleacă din colectivități și ne scade procentul de copii care vin la consultații ORL. În schimb, adulții, vara, din cauza aerului condiționat, fac tot felul de patologii din sfera ORL, pornind de la rinite, amigdalite, complicațiile lor, sinuzite, otite, plus patologia care este legată de piscine, bazine și așa mai departe” susține dr. Isabella Postolache, medic primar ORL, Doctor în Științe Medicale.
La fel de sâcâitoare sunt și rinitele virale și bacteriene, provocate de diverse microorganisme care circulă în sezonul cald.
„Avem și rinitele virale și cele bacterie, dar ele se plasează într-un context. Ele cuprind nu numai nasul, cuprind în general și faringele și amigdalele, laringele. Nasul e așezat în centrul feței de natură nu degeaba. El coordonează activitatea și a urechilor și a gâtului și a sinusurilor și tot el le și transmite patologia. Așa că o afecțiune doar a nasului nu prea există. Există afecțiuni înrudite ale organelor vecine nasului„ adaugă dr. Isabella Postolache, medic primar ORL, Doctor în Științe Medicale.