Răceală, gripă sau coronavirus? Cum facem diferența, în funcție de simptome

Sezonul afecțiunilor respiratorii se apropie cu pași repezi, iar specialiștii, dar și oamenii, sunt tot mai îngrijorați de suprapunerea bolilor specifice sezonului rece cu pandemia COVID-19.

Temerile sunt cu atât mai mari cu cât, până la un punct, o banală răceală, gripa și COVID-19, par să aibă simptome comune.

Medicul generalist Marinela Stănculete a detaliat, la Medika TV, tabloul clinic pentru fiecare afecțiune în parte, astfel încât să putem face diferența între o răceală și COVID-19.

RĂCEALA

O simplă răceală este produsă de regulă de o familie restrânsă de virusuri din familii diferite, care se localizează la nivelul tractului respirator superior.

Nas înfundat și rinoree, adică curgerea nasului, uneori și durere în gât. Nu e neapărat să se asocieze toate, uneori poate exista un singur simptom sau diferite asocieri între ele. Lăcrimat de ochi, dureri de urechi, pe fondul nasului înfundat, poate să apară și febra. Caracteristica virozelor  este evoluția autolimitată, adică de scurtă durată, 3-7 zile, și fără agravare”, a detaliat medicul Marinela Stănculete, astfel încât să putem să ne dăm seama dacă avem o banală răceală.

GRIPA

Gripa de cele mai multe ori are un tablou clinic mai spectaculos, cu stare generală alterată, cu dureri musculare, cu ascensiunea temperaturii mai mult decât în viroze obișnuite, de obicei peste 38 de grade, cu sau fără nas care să curgă, cu durere în gât, ochi împăienjeniți și curgători, dar de asemenea durata este autolimitată, între 5-7 zile, cu stingerea treptată a simptomelor, uneori putând rămâne mai multe zile o tuse, dar de asemenea regresivă. Acest tablou de gripă e valabil în cazul formelor ușoare și medii, unde diferența e făcută de intensitatea simptomelor. Însă formele severe, care au și complicații, pot să apară de obicei la oameni în vârstă, care au boli cronice și o imunitate scăzută. Atunci tabloul este mai spectaculos, de lungă durată, dar se asociază și alte simptome”, a mai spus medicul invitat în studioul Medika TV.

COVID-19

În cazul COVID-19, lucrurile se complică, pentru că manifestările depind de mai mulți factori, iar formele care pot să apară sunt diferite.

“În cazul tabloului clinic al COVID-19, ne putem aștepta la tablouri diferite, în funcție de grupa de vârstă. La copii, iar aici ne referim la cei cu vârsta până în 16, chiar 18 ani, de obicei nu apare nici un simptom al infecției COVID-19 sau apar simptome foarte ușoare.

Când infecția e cu simptome ușoare, acestea pot fi asemănătoare cu ale unei răceli, adică temperatură crescută peste 37,3 până la febre înalte, durere în gât, nas care curge, tuse. Când apare tusea deja ne punem problema că ar putea fi o formă moderată. În forma moderată, febra, tusea și dificultatea ușoară în respirație domină tabloul clinic.

În formele severe de COVID-19, tabloul este cel mai ușor de interpretat: dificultatea respiratorie devine foarte intensă, tusea foarte chinuitoare, capacitatea de efort uzual, autoîngrijire, de a mânca, de a merge la baie devine aproape o imposibilitate”, a detaliat medicul de familie.

Totuși, faptul că până într-un punct simptomele par să fie comune și inclusiv medicii pot fi puși în dificultate în stabilirea unui diagnostic, sfatul dr. Stănculete este ca de la primele simptome să ne adresăm unui medic.

“În toate infecțiile respiratorii există simptome de sferă respiratorie și e aparent imposibil să facem diferențierea între ele pe criterii clinice. De aici și dificultatea gestionării tuturor situațiilor. Spre deosebire de alți ani, când recomandabil era să ne autoîngrijim de la apariția primelor simptome, acum trebuie să ne adresăm unui medic, ideal unul care ne cunoaște istoricul medical, chiar și telefonic”,  a mai spus, la Medika TV, dr. Marinela Stănculete.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes