Putem ieși să facem mișcare! Ce fel de beneficii aduce mersul pe jos, sfaturi de la dr. Laura Ene

Odată eliminate restricțiile privind ieșirea românilor din casă, oamenii încep să iasă afară, profitând de vremea frumoasă. Cele mai căutate locuri sunt parcurile din orașe, piețele publice, locurile de promenadă. Mersul pe jos este nu doar un mod de relaxare, ci și o ideală ”pastilă de slăbit” recomandată de medicul nutriționist Laura Ene, specialistul Medika TV.

Pentru că în izolare, cei mai mulți dintre noi ne-am ales și cu câteva kilograme în plus, în ediția de săptămîna aceasta a emisiunii “Secretele nutriției”, difuzată miercuri, de la ora 18.00, dr. Laura Ene a vorbit despre rolul esențial pe care mișcarea îl are în eliminarea definitivă a kilogramelor în plus. Nu există un moment anume când e cel mai bine să facem mișcare. Putem face asta oricând avem timp. Totuși, cel mai indicat ar fi dimineața, pentru că stimulează metabolismul şi secreţia de endorfine şi serotonina, care ne vor ţine în formă maximă toată ziua, atât la nivel fizic, cât şi psihic. Specialistul Medika TV spune că mersul pe jos este mișcarea pe care o poate face oricine, inclusiv persoanele care au probleme de sănătate:

“Pentru cei care au probleme cardiace, hipertensivi, persoane sedentare cu probleme articulare, sfatul meu este să înceapă prin a merge câte 5-10 minute în plus pe zi. Cei care nu sunt obișnuiți deloc cu mersul, trebuie să înceapă de la câteva minute pe zi. Cei care deja merg în fiecare zi, trebuie să încerce să prelungească plimbările cu câte 5-10 min. Scopul este să crească timpul de mers cu câte 5-10 minute pe zi în fiecare săptămână, până se ajunge la o oră pe zi. Poate să pară mult, dar nu trebuie o oră de mers, fără întrerupere.  Timpul de mers se acumulează – acum 5 minute, mai târziu 10.  Dacă pare greu un mers continuu de 15 minute, se pot face trei reprize a câte cinci minute.”

Dr. Laura Ene vorbește și despre modul în care  trebuie dozat efortul: ”Când simțiți că începeți să mergeți cu ușurință, creșteți timpul de mers cu câte 5 minute pe zi până la punctul în care te simţi obosit(ă). Dacă aveți probleme cu coloana, cu genunchii sau cu șoldurile, recomandarea este să nu mergeți pe teren accidentat, sa nu urcați și să nu coborâți scările. Este important să aveți încălțăminte comodă, eventual ajustată pe forma piciorului cu talonete special confecționate pentru dumneavoastră.”

Spre deosebire de alte activităţi fizice precum înotul, fitnessul, tenisul, care necesită echipament şi locuri special amenajate, plimbarea este o activitate la îndemâna tuturor.

Mersul pe jos are și alte avantaje, mai spune dr. Laura Ene:

  • Este convenabil. Nu trebuie sa frecventezi o sală de gimnastică ca să mergi pe jos. Poţi să mergi oriunde: în jurul casei, la mall, la birou, în parcare sau chiar şi în camera în care te afli.
  • Poţi să mergi cât vrei de repede. Nu este nevoie să te oboseşti mergând. Şi mersul lent te ajută. Începi să mergi pe o distanţă şi într-un ritm care nu te solicită prea mult. După ce te adaptezi, mergi din ce în ce mai mult, dar treptat, prin modificări care nu se simt. Dacă îţi creşti activitatea fizică prea rapid, rişti să te epuizezi şi să-ţi pierzi motivaţia.
  • Este plăcut. Gândeşte-te la câte poţi să faci şi să vezi în timp ce mergi. Poţi să asculţi muzică, să vorbeşti cu prietenii sau să ajungi unde ţi-ai propus evitând aglomeraţia din trafic. Poţi să asculţi ştiri sau muzică, un teatru radiofonic sau o carte audio.
  • Este ieftin. Nu ai nevoie de abonament la un club de fitness sau de echipament costisitor, îţi trebuie doar o pereche de încălţări comode.
  • Poţi obţine maximum de plăcere din plimbat. Plimbarea poate să fie foarte distractivă, dacă te străduieşti să o faci mai plăcută. Sunt multe lucruri interesante de văzut, oriunde te-ai plimba: clădiri, oameni, vegetaţie.
  • Poate fi un eveniment social. Este o plăcere să te plimbi cu cu o persoana agreabilă, pentru a-ţi creşte motivaţia.În plus, poţi parcurge distanţe mai mari pentru că o conversaţie interesantă te distrage de la efort.

Specialistul Medika TV în nutriție și viață sănătoasă mai spune că mersul pe jos trebuie să devină o rutină, ca spălatul pe dinţi, făcutul patului sau baia. ”Este singurul mod în care vei putea să integrezi mersul în stilul tău de viaţă. Oricum, nu dispera dacă nu poţi să mergi într-una din zile. Este mai important rezultatul pe termen lung decât că poţi să pierzi ocazional o zi de mers.  Tu ştii cel mai bine unde poţi să strecori nişte timp pentru mers în orarul tău.  

Iată și câteva sugestii:

  • trezeşte-te cu 30 minute mai devreme pentru o plimbare
  • fă o plimbare la prânz, mergi în pauzele de prânz
  • mergi după serviciu,  cină sau  înainte de culcare
  • mergi când sunt reclame la TV şi între programe
  • mergi în timp ce îţi urmăreşti copilul la sport!
Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes