Putea fi prevenit haosul din spitale? Medicii dau vina pe indiferența autorităților

Tot mai multe voci din lumea medicală sunt de părere că autoritățile au tratat cu indiferență nevoia spitalelor de a fi pregătite pentru marele val al îmbolnăvirilor generate de pandemia de COVID-19. Unitățile medicale ar fi trebuit pregătite pentru numărul mare de pacienți, iar timp pentru asta a fost suficient.

Poate că tragedia de la Piatra Neamț sau imaginile îngrozitoare de la Spitalul Județean Reșița nu ar fi existat dacă autoritățile ar fi pregătit din timp spitalele pentru acest moment al pandemiei, când se înregistrează cifre record de îmbolnăvire. Medicii reclamă public că această intervenție nu s-a realizat, deși s-ar fi putut face. „Poate că la început a fost ceva nou că nu s-a știut despre acest virus. Dar creșterile au debutat în luna august. În luna august trebuia începută această strategie de a face toate spitalele să fie pregătite pentru COVID-19. Acum este târziu, pentru că s-a ajuns la maximum. Ar fi trebuit ca încă din august toate spitalele să-și facă zone tampon, o metodologie de triere, un circuit prin care să intre pacienții, să fie ținuți într-o zonă tampon”, a precizat conf. dr. Irina Strâmbu, medic primar pneumolog la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Singura cale prin care pot fi evitate îmbolnăvirile rămâne respectarea măsurilor de protecție sanitară, mai ales că în această perioadă se observă o scădere a infecțiilor respiratorii specifice debutului sezonului rece. „Principalul beneficiar al măsurilor cu statul acasă la primele semne ale infecțiilor respiratorii este faptul că nu mai avem valuri epidemice de viroze, de adenoviroze, gripă și rinovirusuri. Se pare că aceste metode sunt eficiente pentru aceste viroze, de ce să nu fie și pentru COVID-19. Într-adevăr, aceste simptome respiratorii de tip viral să te oblige să stai acasă și să iei legătura cu medicul”, a mai spus conf. dr. Irina Strâmbu, la Medika TV.

În continuare, autoritățile se pregătesc pentru debutul campaniei de vaccinare a populației împotriva COVID-19, considerând că doar prin această metodă se poate atinge imunizarea de grup astfel încât pandemia să fie eradicată.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes