Creierele noastre urăsc incertitudinea. Ultima perioadă marcată de pandemie a fost una în care au existat foarte puține lucruri despre care am putut fi siguri și asta a alimentat anxietatea. Până la urmă, creierul este format să reacționeze negativ la incertitudine. Evolutiv vorbind, cu cât avem mai multe informații la dispoziție, cu atât ne simțim mai siguri, mai confortabil.
Îngrijorarea instalată după o perioadă de incertitudine extremă poate avea urmări la nivel fizic. Substanțele produse în creier de sentimentul de frică, dispar atunci când dispare și amenințarea. Dar, incertitudinea prelungită din ultimele luni face ca, în corpurile noastre, să exsiste permanent adrenalină și cortizon, la un nivel crescut. Acești hormoni de stres pot contribui la apariția hipertensiunii arteriale, a obezității și a multor alte afecțiuni.
Există câteva abordări, recomandat de specialiștii consultați de BBC, care vă pot ajuta să treceți mai ușor prin astfel de perioade.
1. Nu privi prea departe (sau în spate)!
Când începeți să vă faceți griji, puteți pica într-o capcană a gândirii perseverente care menține gândurile negative în minte. Toate aceste îngrijorări pot deveni epuizante.
Psihologii au observat că analizarea accetuată a trecutului și îngrijorarea cu privire la viitor au legătură cu debutul și durata depresiei și anxietății. În plus, îngrijorarea cu privire la ceva îndepărtat în viitor nu are niciun fel de beneficii cognitive. Astfel de preocupări ar trebui amânate.
2. Ține-te ocupat pe termen scurt!
În loc să vă bateți capul cu un viitor incert, limitați-vă la prezent! Concentrarea atenției și meditația pot fi utile, la fel și mutarea atenției.
Alegeți lucruri care necesită toată concentrarea: pictura, redarea grafică a unui desen, rescrierea unor pagini dintr-o carte, o activitate fizică provocatoare precum alpinismul sau schiul. Toate acestea pot avea un efect hipnotic asupra creierului.
3. Nu-ți imagina cele mai negre scenarii!
Este ușor să picați în capcana lucrurilor care ar putea merge prost. Dar, când ele apar, rupeți tiparele, începeți să vă schimbați gândirea! Luați un ceai, mergeți la o plimbare!
4. Încearcă să-ți stimulezi optimismul!
Încercați să adoptați o viziune optimistă asupra viitorului. Asta nu înseamnă să gândiți că se vor întâmpla numai lucruri bune (ar fi o rețetă sigură pentru dezamăgire), ci că, orice s-ar întâmpla, veți fi OK. Puteți influența gândirea pozitivă prin abordări de tipul: ”Nu știu cum va merge, dar cumva voi găsi o cale!” Pozitivitatea generează rezistență la situațiile dificile.
5. Elimină incertitudinea
Dacă recunoașteți că aveți o problemă în a gestiona o situație incertă, e absolut normal să încercați să eliminați acest disconfort. O soluție este să căutați informații care să vă ofere certitudini. De pildă, dacă vă este teamă de valul doi al pandemiei, să vă uitați pe statistici și ultimele evoluții.
6. Însușește-ți ideea de necunoscut!
Cel mai bun mod de a face față incertitudinii este să încercați să vă simțiți confortabil cu ea. E ca o terapie: cu cât accepți mai mult expunerea la incertitudine, cu atât mai bine îi veți putea face față. Uneori, lucrurile pot fi scăpate de sub control și poate că chiar sunt. Dar nu înseamnă că nu poți recâștiga controlul asupra propriei vieți. De pildă, pandemia nu o putem controla, dar putem controla gândurile pe care le avem, cine este în viețile noastre, ce auzim și ce vedem.