Sănătatea orală poate fi menținută chiar și după extracția unui dinte, cu ajutorul implanturilor dentare. Lipsa dinților ne poate afecta fizionomia și chiar poate produce dezechilibre în organism, mai ales la nivelul sistemului digestiv.
„Se schimbă fizionomia și chiar și mușcătura. Pacienții nemaiavând dinți în părțile laterale, măselele, molarii, tind să muște pe anterior, pe dinții din față ceea ce le schimbă toată mușcătura. Iar ulterior când vin la protezare este mult mai dificil să reechilibrăm aceste forțe astfel încât ele să se întâmple la nivelul dinților posteriori, acolo unde este cea mai mare forță” explică conf. dr. Raluca Juncar, medic primar protetică dentară în cadrul Clinicii „MaxiloMED”, Doctor în Științe Medicale, una dintre consecințele lipsei dinților.
Cel mai eficient instrument prin care pot fi prevenite aceste probleme sunt implanturile dentare. Tot mai des utilizate în medicina stomatologică modernă, implanturile ajută la menținerea sănătății orale.
„Lucrările protetice sunt de la fațete care se adresează unor defecte mici și mai mult estetice. Putem să vorbim despre coroanele unidentare. Dacă avem un dinte și a rămas fără nerv, studiile spun că șansele lui de supraviețuire sunt mai mari dacă este învelit cu o coroană. Bineînțeles că această coroană poate să fie din mai multe materiale, bineînțeles că vorbim despre zona din față sau din spate a dinților, fiecare dintre ele” mai spune conf. dr. Raluca Juncar.
Planurile de tratament pentru montarea implanturilor dentare sunt, de cele mai multe ori, personalizate.
„Ideal este să facem cât mai mult bine pacientului cu cât mai puține compromisuri. Bineînțeles că fiecare pacient este unic și tratamentele sunt personalizate. Ideal ar fi ca pentru fiecare pacient să putem aplica un implant dentar sau o coroană dentară, pentru că sunt mai puțin invazive. Evident că medicul va gândi în funcție de situația clinică, în funcție de problemele de sănătate ale pacienților planul medical ideal acelui caz” mai spune conf. dr. Raluca Juncar.