Toate mişcările de protest ale personalului medical din perioada următoare se vor desfăşura respectându-se legea, a declarat joi, pentru AGERPRES, prof.univ.dr Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
‘Dacă pichetările nu vor avea efect, vom organiza mitinguri şi marşuri. Legea prevede că 30% din activitate trebuie să fie acoperită, aşa că 30% din activitate va fi acoperită. Eu sper să nu ajungem la astfel de manifestări, ci ne dorim ca actuala guvernare să aibă suficienţă înţelepciune. Noi transmitem mesajul participaţi la miting, la grevă însă e mai bine să nu ajungem la acest lucru, iar solicitările noastre făcute în interesul sistemului sanitar românesc să fie acceptate’, a spus Vasile Astărăstoae.
Preşedintele Colegiului Medicilor din România susţine totodată că mişcările revendicative vor continua, se vor amplifica sau vor înceta în funcţie de răspunsul în urma negocierilor cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Finanţe, Guvernul şi reprezentanţii Parlamentului.
‘Noi suntem oneşti şi o spunem cinstit, aceste mişcări nu constituie altceva decât un mijloc de presiune. Dacă am văzut că orice problemă în România nu se rezolvă pe argumentele pe care le aduci la negocieri, ci pe presiunea din stradă, dacă am văzut că aşa îşi rezolvă familia Cioabă problemele, problema câinilor comunitari şi cea de la Roşia Montana tot în stradă s-au rezolvat, atunci am apelat la acest mijloc de presiune’, a spus preşedintele CMR.
Reamintim că e posibilă declanşarea unei greve a personalului medical în luna noiembrie, dacă revendicările cerute de Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate nu vor primi răspuns până atunci.
Medicii cer acordarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, precum şi o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat.
De asemenea, medicii solicită o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi şi consultarea reală a Coaliţiei profesioniştilor din sănătate cu privire la orice măsură care poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate, potrivit lui Astărăstoae.
Potrivit calendarului stabilit al acestor acţiuni revendicative, între 9 şi 13 septembrie liderii organizaţiilor membre din judeţe vor constitui coaliţii la nivel local şi vor înmâna revendicările lor prefecţilor.
La 17 septembrie va fi organizată o nouă şedinţă a Coaliţiei şi vor fi analizate acţiunile realizate până atunci. Între 18 şi 27 septembrie sunt programate pichete zilnice în faţa Ministerului Sănătăţii şi Ministerului de Finanţe, iar în luna octombrie un miting în faţa Guvernului.