Chiar dacă vacanța de vară este aproape de sfârșit, temperaturile ridicate ne fac să ne gândim la plajă și la valurile mării. Specialiștii ne recomandă să folosim cremele de protecție solară pentru a preveni eventualele boli de piele, cancerul de piele fiind una dintre cele mai grave afecțiuni. Noi cercetări arată cât de repede se pot dezvolta celulele canceroase, imediat ce pielea este expusă la razele soarelui.
O echipă de cercetători a Universității Case Western Reserve, din Cleveland, Ohio, Statele Unite ale Americii, a demarat un studiu potrivit căruia a fost posibilă măsurarea timpului în care se dezvoltă celulele canceroase în celulele pielii expuse fără protecție la lumina solară. Cercetarea, publicată recent într-o revistă de specialitate, a scos la iveală că în zonele expuse la ultraviolete se dezvoltă o serie de mutații care reprezintă de fapt leziuni produse de lumina solară prin care are loc o reacție de modificare a ADN-ului celular.
Întregul proces durează mai puțin de o secundă, iar riscurile pentru organism sunt destul de mari. „Formezi aceste mutații pe pielea ta în fiecare secundă în care ești expus la lumina soarelui, fără a folosi cremele cu factor de protecție solară. De asemenea, enzimele celulare determină o creștere a intensității mutației”, este părerea lui Carlos Crespo, profesor și cercetător principal în cadrul Universității Case Western Reserve, citat de publicația technology.org.
Cancerul de piele are cea mai mare răspândire în Statele Unite ale Americii, conform unor statistici recente. Anual peste 5 milioane de noi cazuri sunt descoperite, costurile pentru tratarea pacienților depășind 8 miliarde de dolari.