Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți dimineața, pentru postul regional de radio FOCUS FM, că proiectul propus de prof. dr. Adrian Streinu Cercel, privind separarea vârstnicilor de familii, a foat analizat, dar ”nu poate fi fezabil.” Oficialul guvernamental a arătat că este important ca persoanele vârstnice să fie protejate prin măsuri de distanțare socială, dar nu prin izolare: ”Discutăm orice proiect pe care îl propun specialiștii noștri, luăm în serios orice discuție cu care ei vin, dar nu sunt de acord în acest moment cu proiectul menționat, nu ne gândim la așa ceva! Protejăm persoanele vârstnice neducându-ne în mijlocul lor sau neducând la domiciliul lor persoane care sunt infectate pozitiv. Mă refer la faptul că vom dispune, la un moment dat, tratarea la domiciliu sau în centre speciale a celor cu simptome ușoare și medii. În acest caz, vârstnicii trebuie protejați, dar nu ne gândim să-i mutăm. S-a discutat acest proiect, ne-am gândit la propuneri. Nu poate fi fezabil acest proiect și i-am spus și domnului profesor.”
Institutul ”Matei Balș” a elaborat un proiect intitulat ”Vacanța mare” pentru prevenirea îmbolnăvirilor, cu accent pe măsuri care trebuie luate pentru protejarea unor categorii vulnerabile. Printre măsuri se numără separarea bătrânilor de familii pentru o perioadă de trei luni şi izolarea totală în categoria de vârstă 40 – 65 de ani.
Categoriile vulnerabile sunt:
- Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;
- Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;
- Persoanele cu vârstă sub 40 de ani:
- Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.
Pentru prima categorie, cea a vârstnicilor de peste 65 de ani, se propune izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni (locuință proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată) și respectarea strictă a distanțării sociale, pe toată această durată. Planul propune ca susținerea acestei categorii, în perioada de 12 săptămâni, să fie realizată de rudele directe, indirecte, fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.
Pentru a doua grupă de risc, persoanele între 40 – 65 de ani, proiectul profesorului Streinu Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.
Avocatul Poporului solicită autorităților să liniștească populația și să dea asigurări că măsuri precum cea privind separarea de familii a persoanelor de peste 65 de ani nu vor fi adoptate în România. Avocatul Poporului a primit, în ultimele două zile, sute de petiții, în care persoane în vârstă se arată îngrijorate în legătură cu propunerile de izolare. Instituția le cere președintelui Klaus Iohannis, premierului Ludovic Orban și Grupului de Comunicare Strategică “să liniștească populația și să dea asigurări că adoptarea unor astfel de măsuri de tip totalitarist nu vor fi niciodată o opțiune în România”.