Proiectul de ordin privind organizarea şi funcţionarea spitalelor regionale de urgenţă

Ministerul Sănătăţii a postat pe site-ul său, pentru dezbatere publică, proiectul de ordin privind măsuri de organizare şi funcţionare a spitalelor regionale de urgenţă şi a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă.

Prin proiectul de act normativ se desemnează spitalele clinice regionale de urgenţă, după analizarea încadrării acestora în criteriile de clasificare din OMS 1764/2006, precum şi a altor date, cum sunt: numărul cazurilor critice din regiunea respectivă şi expunerea personalului la diferite tipuri de cazuri critice în vederea păstrării unui nivel adecvat de experienţă.

În noul ordin se definesc unităţile funcţionale de urgenţă ca entităţi interspitaliceşti care îndeplinesc temporar rolul de spitale regionale de urgenţă cu nivel de competenţă I A.

Ordinul desemnează spitalele de urgenţă care asigură primirea, investigarea şi tratamentul definitiv pentru cazurile critice la nivelul a cel puţin două judeţe din regiunea respectivă, sub coordonarea metodologică a spitalelor regionale de urgenţă sau a unităţilor funcţionale regionale de urgenţă, defineşte componenta de interes strategic a reţelei regionale de spitale de urgenţă şi stabileşte priorităţile de finanţare, investiţii şi dotare materială din fonduri publice, precum şi pe cele de asigurare a resurselor umane.

De asemenea, se stabileşte termenul în care direcţiile judeţene de sănătate publică trebuie să clasifice unităţile sanitare din judeţ şi să le propună, spre aprobare, Ministerului Sănătăţii, în scopul realizării reţelelor regionale de spitale de urgenţă.

Prin aceste măsuri se asigură scăderea costurilor de tratament, prin evitarea internării la nivele de competenţă a asistenţei medicale de urgenţă spitalicească a pacienţilor cu patologii complexe, care nu pot fi rezolvaţi la acel nivel şi creşterea eficienţei funcţionării spitalului prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor cu alte unităţi spitaliceşti.

Prin noul proiect de act normativ se urmăreşte îndeplinirea obiectivelor referitoare la asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale de urgenţă, precum şi crearea premisei de atribuire transparentă a resurselor financiare, în conformitate cu necesităţile populaţiei şi cu importanţa şi complexitatea serviciilor spitaliceşti furnizate la nivel naţional, regional şi, respectiv, judeţean, se subliniază în motivaţia noilor reglementări.

La nivel spitalicesc, asistenţa medicală de urgenţă se asigură în spitale orăşeneşti, municipale, judeţene şi regionale şi ale municipiului Bucureşti, precum şi în unităţi spitaliceşti ale ministerelor şi instituţiilor publice cu reţea sanitară proprie.

Toate aceste spitale de urgenţă desfăşoară activităţi privind asistenţa medicală de urgenţă, rezolvarea urgenţelor medicale şi tratarea pacienţilor critici.

În scopul asigurării managementului integrat al urgenţelor, în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, se prevede crearea reţelei regionale de spitale de urgenţă, constituită din spitalele regionale de urgenţă clasificate în categoria I şi din spitale de urgenţă clasificate în categoriile II şi III.

Importanţa strategică a definitivării arhitecturii reţelei de spitale de urgenţă constă atât în asigurarea coerenţei de funcţionare a sistemului de urgenţă, cât şi în stabilirea priorităţilor actuale şi de perspectivă pentru corelarea între necesităţile de finanţare a spitalelor de urgenţă cu cheltuielile efectuate de acestea pentru tratamentul cazurilor complexe şi critice, pe nivele corecte de competenţă şi de performanţă, conform posibilităţilor şi necesităţilor de dezvoltarea la nivel naţional şi regional.

Categorii: Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea