PROIECT: Ministerul Sănătății vrea SĂ INTERZICĂ VÂNZAREA de băuturi energizante copiilor. Ce conțin acestea și de ce reprezintă un risc pentru sănătate

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern, care prevede interzicerea comercializării băuturilor energizante minorilor, precum și interzicerea comercializării acestui tip de băuturi în școli și unități sanitare, inclusiv prin automate, cu excepția celor aflate în clădirile care au birouri. 

“(1) Se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță. (2) Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepția celor amplasate în clădirile cu destinație exclusivă spațiilor pentru birouri. (3) Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora”, se arată în proiectul Ministerului Sănătății.

Documentul vine și cu definiția unor termeni, specificând conținutul băuturilor energizante care a determinat apariția acestui proiect, precum și efectele pe care le produc substanțele conținute în băuturi asupra organismului.

“În sensul prezentei hotărâri, se definesc următorii termeni: (a) băuturi energizante sunt băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi, vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central. (b) cafeina este un alcaloid extras din cafea şi ceai, cu efect excitant asupra sistemului nervos şi stimulent al inimii; (c) taurina este un aminoacid produs în organism sau compus de sinteză cu efecte la nivel cardiovascular, asupra sistemului nervos central şi muscular; (d) carnitina este un aminoacid care se formează în rinichi şi ficat, din lizină şi metionină, fiind responsabilă cu transportul acizilor graşi în mitocondrii, unde sunt transformaţi în sursă de energie; (e) guarana este o plantă (Paullinia cupana Kunth) originară din America de Sud care conţine guaranină, substanţă cu efect stimulant asupra sistemului nervos. (f) glucuronolactona este un metabolit şi carbohidrat natural al organismului, format la descompunerea glucozei. Substanţa sintetizată chimic este adăugată în băuturile energizante pentru rolul energizant”, se mai arată în document.

Proiectul mai prevede și noțiuni de etichetare, prezența etichetei în limba română fiind obligatorie, dar stabilește și sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legale, amenzile prevăzute fiind cuprinse între 5.000 și 25.000 de lei.

Proiectul poaste fi consultat AICI.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes