De aproape un an, corpul medical și cel auxiliar de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara se află într-o luptă contracronometru cu pandemia. Zi și noapte au lucrat și continuă să o facă pentru a face față numărului mare de pacienți infectați cu noul coronavirus, care ajung la spital cu forme medii, dar mai ales severe, de boală.
Din cauza volumului de muncă, cei mai mulți medici și asistenți au făcut ore suplimentare sau nu au plecat în concedii mai mult de trei, patru zile. O situație care se întâlnește, de altfel, în toate unitățile sanitare și toate secțiile care se află în prima linie, care a avut ca rezultat epuizarea fizică și psihică a cadrelor medicale.
Demult se vorbește despre epuizarea eroilor din prima linie, dar la Timișoara, la Spitalul de Boli Infecțioase, s-a luat decizia demarării unui proiect unic în România, privind evaluarea gradului de epuizare.
“Suntem obosiți. Mulți dintre colegii mei sunt epuizați. Și cu toate acestea luptăm în continuare. Dar fiecare dintre noi a avut cel puțin un moment în care a spus, nu mai pot! Și pe bună dreptate. Luptăm împotriva acestui virus continuu, de un an de zile. O luptă grea, o luptă în care de cele mai multe ori reușim să câștigăm. Lupta acesta însă are efecte asupra noastră, asupra familiilor noastre, asupra vieții și sănătății fizice și mentale. Vorbim de o epuizare nu doar fizică ci și mentală și emoțională. O epuizare cronică. Așa că am stabilit cu colega noastră, Daniela Biriș, care este atât psiholog clinician cât și psihoterapeut, să demareze o evaluare a gradului de epuizare a colegilor noștri și evident, să găsim apoi soluții concrete pentru a merge mai departe, pentru a continua această luptă care, din păcate este departe de a fi încheiată”, a declarat prof.dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara.
Evaluarea personalului medical a început în urmă cu câteva zile și se va desfășura pe parcursul a două săptămâni. Va fi stabilit un eșantion aleatoriu, dar reprezentativ, din toate compartimentele spitalului, care va fi invitat să completeze mai multe chestionare. În același timp, participanții la studiu vor avea întâlniri personale cu psihologul unității sanitare pentru a identifica situațiile particulare pe fiecare secție și compartiment și găsirea de soluții pentru îmbunătățirea calității vieții și a stării psihoemoționale a personalului medical.
“Proiectul pe care l-am demarat va arăta, la final, gradul de burnout al personalului din unitatea sanitară. Este important să aflăm cât de epuizați sunt colegii mei, cât de afectată a fost calitatea vieții lor deoarece burnout-ul este o afecțiune complexă, asociată cu epuizare mentală, fizică și emoțională care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung, prin nerespectarea conceptului de echilibru între muncă și viața personală”, a declarat Daniela Biriș, psiholog clinician- psihoterapeut la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara, citată într-un comunicat de presă al unității medicale.