Sănătatea în România Știri

Proiect de lege privind drepturile copiilor instituționalizați, promovat de parlamentarul PSD Bogdan Ivan Gruia: „Acești copii au nevoie de noi!”

În cadrul ședinței plenului Camerei Deputaților, paralmentarul PSD Bogdan Ivan Gruia a vorbit public despre nevoia suplimentării fondurilor destinate copiilor instituționalizați fie în centre de plasament, fie în cadrul asistenților maternali. În prezent, statul plătește 28 de lei/lună pentru un copil instituționalizat. Cu acești bani trebuie cumpărată mâncare, haine sau rechizite.

În discursul său, deptatul PSD Bogdan Ivan Gruia a făcut referire la proiectul de lege inițiat de parlamentarii PSD cu privire la modificarea legii privind protecția și promovarea drepturilor coplului, astfel încât fondurile publice destinate copiilor instituționalizați să se majoreze. Deputatul a dat exemplul copiilor aflați în plasament pentru care statul plătește lunar 28 de lei/copil pentru achiziția de hrană, rechizite sau îmbrăcăminte. „Astăzi, un copil din mediul instituționalizat are 28 de lei la dispoziție timp de o lună să-și cumpere haine, să-și cumpere rechizite și să se descurce. Știu că nu este o creștere semnificativă dar în urma adoptării acestui proiect de lege, fiecare copil din mediul instituționalizat va avea parte de o compensație de 150 de lei pe lună, adică de peste 5 ori mai mult decât este astăzi” a punctat deputatul PSD Bogdan Ivan Gruia.

Totodată, acesta a menționat faptul că este nevoie pentru suplimentarea fondurilor și în cazul copiilor aflați în plasament la asistenți maternali. „Avem copii aflați protecție familială, la părinți care au decis împreună cu copii lor să-i crească, nu pentru bani, și care primeste luna 600 de lei pentru nevoile acestui copil. Dacă noi vom trece această lege fiecare copil aflat în plasament la o familie va putea să beneficieze de o sumă de 945 de lei. Copiii cu handicap vor putea să beneficieze de o creștere de aproximativ 400 de lei în aceeași situație” a adăugat parlamentarul PSD.

Datele prezentate de deputatul Bogdan Ivan Gruia arată faptul că în România există peste 60 de mii de copii instituționalizați, fie într-un centru de plasament, fie în cadrul unei familii.