Sănătatea în România Știri

Proiect de depistare precoce a cancerului de col uterin, implementat de INSMC „Alessandrescu – Rusescu” în sud-estul țării

Peste 170.000 de femei, cu vârsta între 24 și 64, din județul Ialomița și de pe întreg cuprinsul Regiunii de Dezvoltare Sud-Muntenia vor beneficia gratuit de programe de prevenție, depistare precoce și tratament al leziunilor pre-canceroase ale colului uterin. Institutul Național pentru Sanatatea Mamei și a Copilului „Alessandrescu – Rusescu” implementează alături de parteneri proiectul „Screening pentru Cancerul de Col Uterin și Tratament precoce – SCCUT” cu finanțare din Fondul Social European.

În România aproape 60% dintre femeile afectate de cancer al Colului Uterin ajung la medic atunci când boala se afla în stadiul 3 sau 4.
La nivel european majoritatea cazurilor este descoperita și tratată atunci când se afla în stadiul 0, 1 sau 2.

Țara noastră înregistrează deocamdată dificultăți în abordarea acestei afecțiuni oncologice pentru ca lipsește infrastructura medicala de sprijin pentru serviciile de prevenție, pentru ca statul român nu acoperă din surse guvernamentale costurile analizelor pentru depistarea timpurie a leziunilor pre-canceroase iar nivelul veniturilor este scăzut mai ales în rândul femeilor aflate în situații vulnerabile.

Suntem bucuroși ca putem fi parte la aceasta misiune nobilă. Consiliul Județean Ialomița susține implementarea acestui proiect, oferă suport pentru informarea persoanelor interesate și facilitează accesul și mobilizarea în comunități.

Spitalul Judetean de Urgență Slobozia este de asemenea partener prin organizarea recoltării probelor și transmiterea în vederea interpretării. În cadrul proiectului Spitalul din Slobozia va fi dotat cu echipamente destinate diagnosticului și tratamentului leziunilor pre-canceroase ale colului uterin.