Lipsa de fonduri ar putea bloca funcționarea Programului național de fertilizare in vitro al Ministerului Familiei, în anul 2024. Într-o intervenție, în direct, la Medika TV, Natalia Intotero, ministrul Familiei a explicat faptul că plățile care se realizează în prezent vizează procedurile efectuate anul trecut.
Continuăm să decontăm procedurile care au fost pentru anul 2023, având în vedere că acest program este unul special, este mai deosebit faţă de celelalte. Programul a debutat în anul 2022, în toamnă. Pentru anul 2022 am avut 2.000 de proceduri care urmau să fie declarate eligibile conform prevederilor legale şi care erau şi finanţate. În momentul în care un cuplu era declarat elibigil, urma să îşi aleagă una din clinicile care au intrat în acest program, un medic de la acea clinică şi apoi începeau terapiile, analizele medicale şi când medicul considera că sunt pregătiţi pentru procedura de inseminare, aceasta era realizată. Ca urmare, chiar dacă a debutat în toamna anului 2022, prima naştere am avut-o în octombrie 2023”, a spus Natalia Intotero, ministrul Familiei, la Medika TV.
În momentul de față, hotărârea de Guvern pentru aprobarea fondurilor desintate Programului național de fertilizare in vitro este pe circuitul de avizare. „În momentul de faţă avem hotărârea de guvern care este pe circuitul de avizare, se află la Ministerul Finanţelor şi sper să găsim înţelegere din partea colegilor de la Ministerul Finanţelor, în special din partea domnului ministru Boloş, pentru că acest program este o necesitate”, a precizat Natalia Intotero, la Medika TV.