Programul de fertilizare in vitro trebuie reluat, susține președintele Asociației Române de Reproducere Umană (ARRU), prof. dr. Radu Vlădăreanu, argumentând prin faptul că anul trecut s-au născut cei mai puțini copiii după al Doilea Război Mondial.
„Prima problemă gravă a României, și anume, rata tot mai scăzută a natalității. În 2013 s-au născut cei mai puțini copiii după al Doilea Război Mondial. A fost programul gratuit de fertilizare in vitro și transfer embrionar al Ministerului Sănătății prin care au fost aduși pe lume 350 de copii cu un milion de euro, adică echivalentul a jumătate de kilometru de autostradă. Programul de fertilizare in vitro trebuie reluat. Am semnalat problema accesibilității la acest program, care să nu coste, pentru că sunt niște sume foarte importante, pe care multă lume nu le poate suporta”, a afirmat Vlădăreanu, prezent la Salonic la cea de-a doua ediție a Congresului științific organizat de Asociația Elenă pentru Medicină Reproductivă, cu tema „Noutățile tehnicii în medicina reproductivă”.
În ceea ce privește infertilitatea, profesorul a spus că incidența acesteia nu este diferită în România față de Europa sau de alte țări.
„Ceea ce putem spune este că acum infertilitatea este mai bine diagnosticată, nu cred că în creștere. Multe cupluri nu sunt infertile, dar nu mai au răbdare să vadă dacă nu ajung la fertilitate naturală”, a explicat Vlădăreanu.
În ceea ce privește cauzele infertilității, medicul a arătat că „acestea sunt și masculine și feminine”, că tehnicile de tratament au progresat foarte mult, însă în România există puține centre de fertilizare in vitro.
„În aceste centre costurile sunt probabil prea mari pentru majoritatea cuplurilor. România face de ani mulți fertilizarea in vitro, dar nu în masă, adică, așa cum am menționat, doar în câteva centre”, a spus profesorul doctor.
Sursa: AGERPRES