PROGNOZĂ ÎNGRIJORĂTOARE: număr dublu de cazuri și decese într-o lună, dacă nu sunt respectate măsurile de protecție

Institutul Național de Sănătate Publică a făcut o amplă analiză a pandemiei în România, din martie până pe data de 8 august, iar pe baza evoluției cazurilor specialiștii au făcut și o prognoză pentru următoarea perioadă.

Analiza a fost realizată pe baza datelor colectate în perioada 18.03-8.08.2020.

Evoluția cazurilor este vizibil crescătoare în această perioadă, atât în ceea ce privește cazurile noi, cât și decesele. O tendință de creștere este și în cazul persoanelor declarate vindecate, deși distanța dintre numărul acestora și cel al persoanelor infectate se adâncește în ultima perioadă analizată.

Capitala României și un număr de 8 județe s-au remarcat printr-o tendință evidentă de creștere a numărului de cazuri, mai ales de la mijlocul lunii iunie și tot mai accelerată pe parcursul lunii iulie.

Potrivit analizei, o incidență mai mare la 100.000 de locuitori, comparativ cu media națională, s-a raportat în Argeș, Dâmbovița, Brăila, Brașov, Prahova, Vrancea, Galați, Buzău și București.

Pe baza tuturor indicatorilor analizați, INSP face și o prognoză privind evoluția ulterioară a cazurilor. Aceasta este îngrijorătoare, pentru că indică o dublare a numărului de cazuri înregistrat în prezent în următoarea lună, atât în ceea ce privește persoanele nou infectate, cât și decesele.

Se estimează că în data de 8 septembrie România va avea 2830 de cazuri raportate într-un interval de 24 de ore și un număr de 52.200 de cazuri active. De asemenea, sunt prognozate 73 de decese. În aceeași dată, în spitale ar urma să fie internați 14.000 de bolnavi, din care 825 la terapie intensivă.

“Masurile aplicate de autoritati in perioada 15.03.-15.05.2020 s-au dovedit a fi eficiente in reducerea impactului epidemiei Covid19 in Romania – ritmul de crestere accelerata a numarului nou de cazuri inregistrat zilnic pana la inceputul lunii aprilie a fost inlocuit de o tendinta de evolutie usor descrescatoare a numarului nou de cazuri zilnice, care s-a mentinut pana la mijlocul lunii mai, evitand in Romania varfurile de incidenta mult mai inalte, inregistrate in tari precum Italia, Spania, Franta, etc.

Dupa 15.05.2020 tendinta evolutiei numarului de persoane confirmate zilnic s-a modificat, trecand de la usor descrescatoare la puternic crescatoare, consecinta probabila a relaxarii masurilor de control. Dupa 10 iulie 2020 rata cresterii numarului persoanelor confirmate s-a accelerat foarte mult in contextul vidului legislativ privind izolarea si carantina.

Capacitatea de raspuns a serviciilor de sanatate nu a fost depasita, desi tendinta numarului de pacienti Covid19 internati in ATI este una crescatoare

Avand in vedere tendinta puternic crescatoare a evolutiei numarului de persoane confirmate mai ales dupa 21.07.2020, cand cazurile inregistrate au depasit si s-au mentinut peste valoarea de 1000 pe zi, este necesara o actualizare a analizei evolutiei epidemiei mai frecventa si extinsa la nivelul zonelor fierbinti pentru a identifica precoce tendintele de accelerare a trendurilor si a se decide daca se impune introducerea de masuri suplimentare de control al epidemiei sau daca masurile in vigoare sunt suficiente”,  se arată în concluziile analizei.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes