De la izbucnirea pandemiei, specialiști din toată lumea au presupus că noul coronavirus devine mai slab atunci când temperaturile exterioare sunt ridicate. Presupunerile au venit în urma experiențelor anterioare, cu alte virusuri asemănătoare noului SARS-CoV2, fără să fie susținute însă de dovezi evidente. S-a remarcat, totuși, o transmisibilitate scăzută în țările cu climă caldă, dar specialiștii nu au putut spune cu certitudine dacă evoluția putea fi pusă pe seamă unei slăbiri a virusului ori pe o testare mai slabă față de alte țări.
Noile evoluții vin să întărească scenariul conform căruia virusul nu mai e la fel de virulent când are condiții de mediu cu temperaturi mari.
Profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, spune că evoluția pandemiei la nivel mondial arată că, într-adevăr, temperaturile crescute sunt inamicul noului coronavirus. El a vorbit la Digi 24 despre cele mai recente observații, care dovedesc că virusul e tot mai slab cu cât afară e mai cald.
“Odată cu apropierea sezonului cald în emisfera nordică scade numărul de cazuri în emisfera nordică și crește în emisfera sudică. În Africa de Sud e o creștere marcantă. Sezonalitatea pe care o atribuiam și acestui virus se pare că încet – încet începe să se contureze”.
Profesorul Alexandru Rafila a mai spus că pe perioada verii, când virusul va fi mai slab, țările din emisfera nordică, inclusiv România, trebuie să se pregătească pentru al doilea val, estimat în toamnă.
“Să sperăm că în emisfera nordică vom avea mult mai puține cazuri în această vară, ca să ne putem pregăti pentru sfârșitul anului. Acesta trebuie să fie cuvântul de ordine, să ne pregătim logistic și comportamental, ăsta e lucrul essential. Și atunci, vom putea sa gestionăm mult mai bine și fără impact social și economic așa ridicat în aceste două luni“, a declarat Alexandru Rafila.