Profesia medicală necesită o revalorizare pe scara valorilor sociale

Profesia medicală necesită o revalorizare pe scara valorilor sociale, a afirmat joi Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, care a menţionat că respectul pentru această profesie „s-a degradat continuu”, ceea ce generează nemulţumire, frustrare şi chiar ieşirea din sistem sau plecarea pentru a profesa în altă parte.

„Consider că avem nevoie de o intensificare a recunoaşterii şi evidenţierii exemplelor de bune practici din sistemul medical românesc. Într-adevăr, acest lucru nu va contracara vicisitudinile cu care se confruntă şi crizele din ce în ce mai frecvente a căror rezolvare punctuală necesită de fiecare dată redirecţionarea resurselor, fie ele umane sau financiare. Profesia medicală necesită o revalorizare pe scara valorilor sociale, ştiut fiind faptul că respectul pentru aceasta s-a degradat continuu, ceea ce generează nemulţumire, frustrare şi chiar ieşirea din sistem sau plecarea pentru a profesa în altă parte. Reputaţia sistemului de sănătate înseamnă reputaţia echipei medicale, a spitalelor publice şi private, a procedurilor şi tehnologiilor medicale”, a declarat Diana Păun la Convenţia Română a Spitalelor.

Potrivit consilierului, inovaţia constituie viitorul în medicină şi totodată o şansă pentru România.

„Astfel, privesc asocierea dintre inovaţie şi reputaţie ca fiind una binevenită, potenţialul de inovare fiind o oportunitate de a ne remarca, de a pune numele ţării noastre pe harta europeană şi internaţională a inovaţiei în medicină, de a reda ţării noastre renumele care i se cuvine. În ultimii ani am asistat la o accelerare fără precedent a inovaţiei în medicină. Bineînţeles, în beneficiul pacientului. De la producţia de noi vaccinuri, medicamente, la noi proceduri de diagnostic ori intervenţii chirurgicale şi până la accesul la servicii de sănătate. (…) Avem în continuare medici şi cercetători cu performanţe impresionante care fac cunoscut numele ţării noastre peste graniţe, avem tineri cu un potenţial inestimabil, dar care au nevoie de susţinere. Avem fără îndoială spitale model şi sunt cu certitudine”, a mai spus Păun.

Doctorul Syed Masud de la Serviciul de Ambulanţă Aeriană, care a primit şi titlul Medicul anului 2017 în Marea Britanie, a vorbit despre sistemul de medicină de urgenţă din ţara sa şi despre modul în care acesta a evoluat de-a lungul timpului.

„Avem oriunde mergem, la o clădire, teren, la marginea şoselei, trebuie să putem să facem ce se face într-un spital. De aceea am cumpărat sânge, avem în elicopterele şi maşinile noastre plasmă, sânge, aparatură pentru testarea sângelui. Avem o schemă de instruire la nivel naţional pentru doctorii care lucrează în sistemul ambulanţier. Noi lucrăm şi instruim medici, folosim aparatură de ultrasunete în elicopterele şi maşinile noastre. (…) Avem un grup de transfuzie de sânge. Avem punct de testare, cum am spune noi, pe marginea drumului. Dacă cineva are sau nu un atac de cord, de exemplu, vom ajunge în câteva minute la pacient. (…) Putem lua decizii la faţa locului. Avem şi rezultatul testelor de sânge la faţa locului. (…) Orice anestezic folosit în spital îl vom avea şi noi. (…) Cheltuim foarte mulţi bani cu simularea. (…)”, a spus medicul.

El a vorbit despre vizualizarea de la distanţă în timp real a pacientului cu ajutorul camerei video pe care o poartă colegii săi la intervenţii.

„Oamenii mei pot să meargă printre victime, să aibă cameră (n.r. video) şi eu pot să văd ce fac acolo”, a afirmat Syed Masud.

El i-a sfătuit medicii prezenţi la eveniment să studieze şi să cerceteze bine ceea ce au de făcut.

„Ţineţi-vă totuşi de îndrumările clinice, studiaţi, cercetaţi bine tot ceea ce veţi avea de făcut. (…) Folosiţi cele mai bune practici. Uitaţi-vă ce fac alte ţări, ce se face în altă ţară. (…) Implicaţi pe toată lumea, vorbiţi cu toată lumea!”, a mai spus medicul.

Profesor doctor Nicolay Yanev – Medicul anului 2017 în Bulgaria – a vorbit despre colaborarea dintre medicii de la diverse specialităţi şi a susţinut necesitatea formării de echipe mixte.

„Avem nevoie de echipe mixte. (….) Ne confruntăm cu limite în sistemele noastre de sănătate post-comuniste. Ne uităm la ce fac oamenii în alte ţări”, a spus medicul bulgar.

La cea de-a treia ediţie a convenţiei participă 300 de medici, şefi de secţii, directori medicali, echipe medicale, manageri de spitale investitori dar şi finanţatori din sănătate, companii cu tehnologii şi inovaţii pentru sănătate din zece ţări.

Sursa: AGERPRES

Categorii: Actualitate, Știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea