România se pregătește să treacă la starea de alertă prelungită, discuțiile încă în curs fiind legate de durata menținerii acestei măsuri. Între timp, însă, apar și opinii care arată că pandemia de COVID-19 putea fi gestionată mai bine cu ajutorul recomandărilor.
România a trecut prin starea de urgență, apoi în starea de alertă. Românii nu au avut voie să iasă din casă decât pentru strictul necesar, iar acum par o idee mai relaxați. Invocând necesitatea protejării populației, dar și numărul de îmbolnăviri, în creștere, din nou, autoritățile vor prelungi starea de alertă. Dacă privim cifrele, situația epidemiologică pare să ia amploare, noi focare apărând de la o zi la alta.
În lumea medicală din țara noastră, există și voci care contestă măsurile de protecție ale autorităților și critică public modul în care s-a acționat în România pentru combaterea pandemiei de COVID-19.
„Eu n-am înțeles nici prima stare de alertă, dacă ne uităm la modul în care a evoluat această epidemie în țara noastră. Și am mai spus-o și îmi mențin acest punct de vedere, că măsurile au fost disproporționate față de gravitatea acestei epidemii. Că evaluările au fost eronate, și am declarat asta de pe 20 februarie, când cei care au gestionat actuala criză o bagatelizau și spuneau că e mai simplă decât gripa. Atunci am atras atenția că nu este nici Apocalipsa, dar că nu trebuie să bagatelizeze. S-au luat niștee măsuri disproporționate. O pandemie nu se tratează nici cu dosare penale, nici cu amenzi aberante, cu atât mai mult cu cât populația României, într-o proporție covârșitoare, a respectat toate indicațiile, chiar dacă n-a fost de acord cu ele” a comentat prof. dr. Vasile Astărăstoae, fost rector al UMF Iași și fost președinte al Colegiului Medicilor din România, în direct la Medika TV.
Renumitul medic a dat exemplul unor strategii mai eficiente adoptate de alte țări afectate de pandemia COVID-19: „De exemplu, în Taiwan, nu a fost introdusă nicio măsură restrictivă. S-au dat doar două recomandări: să se mențină distanța fizică în locurile aglomerate unde o persoană stă mai mult de o jumătate de oră, adică pe stadioane, la cinematograf, în sălile de spectacol și, al doilea lucru, să se poarte această mască în perioada epidemiei. Taiwan-ul are cele mai bune rezultate care sunt la nivel mondial, urmează apoi Vietnamul și Singapore și nu a trebuit să fie nici stare de urgență, nici stare de alertă.