Prof. Vasile Astărăstoae aruncă în aer cifrele din raportările zilnice. ”Dacă probele nu sunt prelevate și interpretate corect, marja de eroare crește exponențial”

Scandalul de la CFR Cluj, unde 23 de persoane declarate inițial pozitive la testarea pentru COVID-19 nu au fost de fapt infectate cu virusul SARS-CoV-2, fiind vorba despre niște rezultate fals-pozitive, aruncă un mare semn de întrebare asupra cifrelor raportate zilnic de către Grupul de Comunicare Strategică. Așa cum o recunosc și oficialii din sănătate, inclusiv testele genetice pot da erori dacă probele nu sunt prelevate și interpretate corect. Profesorul Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor, care și-a început cariera într-un laborator de genetică medicală, crede că cifrele sunt alterate de lipsa de aparatură și de personal calificat pentru a opera aceste teste PCR. Mai grav este faptul că, în urma unor rezultate fals pozitive, pacienții sunt internați pe o secție COVID, unde riscul de reală infectare devine iminent.

”Ca să fiu foarte clar, PCR-ul se face într-un laborator de biologie moleculară cu o anumită tehnică de genetică moleculară. Este o tehnică foarte dificilă, nu înseamnă că dacă ai un aparat, ai băgat proba și ai rezultatele. Rezultatele deind de modul corect de prelevare, de modul corect de prelucrare și de modul corect de interpretare. Laboratorul molecular trebuie acreditat de o instituție independentă, care verifică rezultatele periodic și abia după aceea poți avea o anumită credibilitate. În același timp, aceste laboratoare trebuie să aibă personal atestat în genetică moleculară. Ori să existe astfel de personal în 130 de laboratoare, cum zice Ludovic Orban, eu mă îndoiesc”, a spus profesorul Astărăstoae pentru Servus, Cluj.

Citiți continuarea articolului AICI!

Categorii: Actualitate
Tags: , , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Ți-ar putea plăcea