PROF. DR. VASILE ASTĂRĂSTOAE, RECLAMĂ CENZURA: „Nu vă închipuiți ce reacții au fost!”

O voce critică prezentă în spațiul public, după izbucnirea crizei COVID-19 în România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, fost rector UMF Iași și fost președinte al Colegiului Medicilor din România, a avertizat asupra unor măsuri greșite sau discutabile, asumate de autorități. Opiniile profesorului ieșean nu doar că au deranjat, dar au fost și cenzurate.

Într-o intervenție telefonică la emisiunea Medika Special, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat că reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică, entitate care informează cu privire la evoluția îmbolnăvirilor de COVID-19 în România, i-au cenzurat punctele de vedere pe care le-a exprimat în legătură cu măsurile de protecție luate de autorități: „Eu am simțit pe propria-mi piele în momentul în care am căutat o cale de mijloc, în care am încercat să explic faptul că nu este bine așa, și nu vă închipuiți ce reacții au fost, a fost chiar și cenzura. Acest comitet de comunicare strategică mi-a cenzurat postările, dar ele au circulat în continuare. Au fost site-uri care au preluat postările mele și ele au fost interzise pe motivul că au preluat o notiță pe care am pus-o eu pe Facebook.”

Prof. dr. Vasile Astărăstoae a criticat unele măsuri luate în starea de urgență, pe care le-a considerat excesive. A arătat, totodată, că nivelul mortalității COVID-19 nu va puea fi cunsocut cu adevărat pentru că s-a renunțat la necropsii în cazul pacienților decedați după diagnosticarea cu infecție cu SARS-CoV-2. Când epidemia a intrat pe un trend descendent, profesorul Astărăstoae a postat pe Facebook un mesaj direct la adresa celor care au gestionat criza:

”Au trecut peste 90 de zile (mai precis 95 de zile) de când am scris prima notiță despre Covid-19. În aceste 95 de zile, am analizat măsurile impuse în pandemie și am încercat să combat isteria colectivă și panica indusă artificial. Am intrat în această dezbatere cu intenția declarată de a aduce un strop de liniște și speranță oamenilor dezinformați, izolați, amenințați și înfricoșați. Nu am bagatelizat sau nu am recunoscut existența epidemiei, dar nici nu am hiperbolizat-o. Am argumentat fiecare afirmație făcută și am primit drept replică insulte și înjurături de la adepții apocalipsei covid. Am sancționat derapajele anti-democratice și am atras atenția asupra pericolului instaurării unui regim autoritar politico-medical și mi s-a răspuns cu presiuni și amenințări. Am mers mai departe, deoarece am considerat că am datoria (pe care mi-am asumat-o) de a prezenta și un alt punct de vedere față de cel propagat cu obstinație în spațiul public de către oficialități și presă. Nu am dorit nici să-mi fac notorietate, nici să intru în politică, nici să-mi cresc clientela la cabinetul privat (pe care nu-l am). Am satisfacția că toate prognozele privind epidemia Covid-19 au fost validate de viață. Nu am pretenția că sunt Nostradamus, dar faptul că am introdus Bioetica în învățământul medical din România m-a obligat să am cunoștințe de filozofie, sociologie, sănătate publică, epidemiologie, științe politice și, în consecință, să privesc pandemia nu numai strict medical. Credința creștină mărturisită a fost suportul rezistenței la toate necazurile. În acest moment, când deja apocalipsa se amână și autoritățile anunță măsuri de relaxare, consider că a venit momentul să mă retrag din această dezbatere. Fără torțe.
Am, totuși, un ultim sfat pentru cei care gestionează măsurile și care doresc să introducă cenzura (politiceni și medici). E bine pentru ei să asculte vocile critice, nu să le reprime.”

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes