PROF.DR. TEOFIL LUNG, CRITICI PENTRU POLITICILE DE OCUPARE A POSTURILOR DIN SPITALE: „Avem mulți medici rezidenți, dar nu sunt posturi suficiente la intrarea în specialitate”

În criza sanitară provocată de pandemia COVID-19, sănătatea din România se bazează pe medicii rezidenți pentru a acoperi lipsa de personal în specialitățile de primă linie. Voci ascultate ale lumii medicale spun că este momentul ca politica de ocupare a locurilor la examenul de intrare în specialitate să fie reanalizată pentru că, altfel, mulți dintre absolvenți se vor pierde într-un moment în care este mare nevoie de ei.

Invitat în emisiunea Medika Special, moderată de Dana Chera, reputatul chirurg clujean, prof. dr. Teofil Lung a explicat faptul că facultățile de medicină din România scot numeroși medici rezidenți care, din păcate, nu reușesc să prindă posturi în spitalele românești. „Avem supranumerar sau ce se întâmplă cu ei? Când termină facultățile și la Cluj se sărbătorește pe stadion, că sunt destul de mulți. Ce se întâmplă cu ei? Dispar? Că nu sunt nicăieri. Este o inflație de medici specialiști, pregătiți pe banii statului, care își practică meseria plecând afară. Alții se apucă să facă comerț sau Dumnezeu mai știe ce” a atras atenția prof. dr. Teofil Lung.

Mai mult, renumitul medic clujean a avansat ideea că, de fapt, în sistemul medical din România nu oferă o infrastructură de studiu și de locuri de muncă pentru medicii rezidenți. „Am fost, ani de zile, dascăl și știu câți studenți termină facultățile de medicină și câți rezidenți termină rezidențiatul acela de 3 ani, de 5 ani, de 7 ani, în funcție de specialitate. Ca cifră medie, într-un an, cam 5000 termină, cred că suntem țara cu cei mai mulți rezidenți. Nu pot învăța 30 de rezidenți într-o clinică cu 25 de paturi… De ce Ministerul Sănătății nu scoate posturi pe diferite specialități? Stăm doar și ne plângem că n-avem ATI-iști, n-avem infecționiști. Ar trebui ca sistemul medical din România să fie organizat și bine condus” a mai spus dr. Teofil Lung.

Ți-ar putea plăcea

De interes