Imunitatea de grup este considerată mijlocul prin care ne-am putea proteja mai bine de virusul care provoacă boala COVID-19. Specialiștii avertizează că România nu ar putea atinge acest nivel, din cauza ritmului scăzut pe care vaccinarea îl are.
Dacă am putea vaccina mai mult, cu siguranță vom putea ajunge la un procent satisfăcător al imunității de grup. În lipsa interesului pentru vaccinare, șansele ca nivelul imunității colective să crească sunt mici. Specialiștii susțin că nu vom putea ajunge niciodată la imunitatea de grup.
„Pentru varianta originală de coronavirus, o persoană infecta în medie 3 persoane. Ca să ajungi la imunitatea de grup trebuia ca 2 din cele 3 persoane să fie imunizate prin vaccinare sau natural. La tulpina Delta (indiană), nivelul de infecțiozitate înseamnă că fiecare persoană infectează alte 6 persoane în medie, deci trebuie să vaccinăm 5 din 6 persoane, ceea ce ne duce la o imunitate de grup undeva în jur de 83%. Mie mi se pare greu de crezut că vom ajunge la 67%, deci am dubii serioase că vom reuși să ajungem. În toamnă vom avea valul 4, care va crește în principal pe seama persoanelor nevaccinate și în acel moment din nou va crește interesul pentru vaccinuri și este ultima noastră șansă de a obține imunitatea de grup, toamna, iarna și primăvara anului viitor. Dacă nu reușim să le obținem până în primăvară, din nefericire asta înseamnă că nu vom atinge imunitatea de grup, punct”, a spus prof. dr. Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică, la Medika TV.
Reticența cu privire la vaccinare este generată în primul rând de mesajele distorsionate ale autorităților cu privire la campania de vaccinare.
„Depinde de multe elemente, odată campania de informare a Guvernului este la un nivel scăzut. Mesajele nu sunt customizate, stimulentele pentru persoane să se vaccineze sunt foarte puține, parteneriatele largi de care ar fi fost nevoie în societate nu au fost puse la punct. Faptul că peste vară, avem un nivel de transmitere scăzut, în principal din cauza faptului că stăm afară”, a mai spus Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, la Medika TV.