Prof. dr. Lascăr, EXCLUSIV: „Barocamera pentru marii arși nu ne mai trebuie!”

În timp de pacienții din România ard de vii în spitale, unitățile destinate tratării marilor arși din țara noastră sunt incapabile să le ofere acces la tratament. Într-o astfel de situație se află și unitatea similară din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca.

Invitat în emisiunea „Medika Special”, moderată de Dana Chera, profesorul doctor Ioan Lascăr, cel care a înființat o unitate pentru marii arși la Spitalul de Urgență Floreasca, a vorbit deschis despre situația din prezent a echipamentelor medicale pentru care România a plătit aproximativ 10 milioane de euro pentru a fi instalate. Potrivit lui Ioan Lascăr, nici în momentul de față unitatea pe care a realizat-o nu este complet funcțională, în special în ceea ce privește barocamera, instalație care ajută la oxigenarea țesuturilor pacienților cu arsuri grave.

Barocamera este un echipament medical care oferă posibilități terapeutice pentru o serie de întreagă de pacienți, însă utilizarea acestui tip de echipament impune exigențe tehnice deosebite care nu au putut fi întrunite cel puțin până în prezent, după știința mea, la Spitalul de Urgență. Obligația mea la momentul acela a fost, atunci când mi-am asumat semnătura, să constat, să confirm că echipamentul a fost instalat. Dar de la instalare până la punerea în funcțiune îți trebuie o mulțime de avize de la ISU, de la autoritatea care autorizează echipamentele care funcționează sub presiune”, a precizat prof. dr. Ioan Lascăr, la Medika TV.

Mai mult decât atât, medicul a explicat că în prezent echipamentul nu mai este util, pentru că procedurile medicale aplicate marilor arși nu mai au la bază astfel de aparate.

Barocamera era un echipament opțional, atunci când am demarat eu proiectul la întoarcerea din Statele Unite ale Americii. În Statele Unite barocamera făcea parte din dotarea standard a unităților de arși. Între timp experiența acumulată în tratamentul arșilor grav a eliminat progresiv acest tip de echipament, oferindu-se alte posibilități de asigurare a oxigenării tisulare periferice și a devenit din obligatoriu opțional. De fapt așa era și menționat în notele mele de fundamentare, că echipamentul era opțională. La ora actuală niciuna din țările din Europa nu mai folosește tratamentul cu oxigen hiperbar”, a mai spus prof. dr. Ioan Lascăr.

Reamintim că în momentul de față, acesta este trimis în judecată într-un dosar penal instrumentat de Direcția Națională Anticorupție, ai cărei procurori îl acuză pe Ioan Lascăr de abuz în serviciu privind modul în care au fost făcute achizițiile pentru dotarea unității de mari arși a Spitalului de Urgență Floreasca. În urma cercetărilor, procurorii DNA au stabilit că barocamera din cadrul unității a fost achitată în zece zile de la livrare, spitalul plătind 3,4 milioane de lei pentru acest echipament.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes