La sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul Sănătății au raportat două cazuri de difterie netoxigenă, la doi bărbați din Capitală, în vârstă de 38 și 40 de ani, ambii provenind din medii defavorizate și cunoscuți ca fiind consumatori de droguri. Într-o intervenție în direct la Medika TV, Prof. Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a explicat faptul că boala netoxigenă se poate transforma în boală toxigene.
„Există fenomenul de inducere a toxigenezei care poate să ducă sub incidența factorilor specifici la transformarea din tulpini nevirulente, netoxigene, în tulpini toxigene care rămân așa. Sigur că e bine că nu sunt toxigene tulpinile depistate, dar asta nu înseamnă că este indicat să stăm liniștiți, având în vedere că la multe din vaccinurile din schema de vaccinare pentru bolile copilăriei are o acoperire deficitară” a explicat Prof. Dr. Emilian Popovici.
Tulpinile de bacil difteric care produc toxina sunt responsabile de apariția difteriei respiratorii, iar astfel boala se transmite mult mai ușor și mai repede în comunitate. Difteria este o boală care se previne prin vaccinare, vaccinul fiind inclus în Programul Național al Ministerului Sănătății.