Prof. Adrian Streinu-Cercel, în direct la Medika TV: „Organizația Mondială a Sănătății a bălmăjit-o de nu s-a putut!”

Organizația Mondială a Sănătății a fost aspru criticată de cunoscutul medic infecționist Adrian Streinu-Cercel. Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București consideră că oficialii OMS sunt responsabili de creșterea alarmantă a cazurilor de COVID-19 din cauza faptului că nu au comunicat suficient de bine măsurile care trebuie adoptate în cazul pacienților asimptomatici.

România, la fel ca multe alte state din Uniunea Europeană, se confruntă cu o avalanșă de cazuri de COVID-19. Specialiștii români sunt de părere că gestionarea deficitară a situației în ceea ce privește pacienții asimptomatici a generat această creștere a numărului de îmbolnăviri.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, consideră responsabilă pentru această situație Organizația Mondială a Sănătății. „Multe dintre aceste probleme se trag de la noi, oamenii, inclusiv de la Organizația Mondială a Sănătății care a bălmăjit-o de nu s-a putut. Azi a spus așa, mâine a spus invers, poimâine a spus altfel, pe urmă s-a întors, s-a răzgândit. Iar exemplul clasic este cu asimptomaticii care nu transmit. O gogomănie mai mare ca asta nu cred că se putea spune la un nivel atât de înalt. Când dai de la acest nivel un astfel de mesaj, când tu știi că asimptomaticul transmite și nu trebuie să fii mare savant, înseamnă că ceva nu a mers bine în această problemă”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel la Medika TV.

Medicul consideră faptul că este foarte important ca autoritățile din România să-și concentreze resursele pe testarea masivă a populației, astfel încât să fie identificați pacienții asimptomatici, pentru ca aceștia să fie sub monitorizare medicală și să nu mai poată răspândi virusul în comunitate.

Calculele sunt clare. De la un pacient în decurs de 4 zile vom avea încă minimum 3 pacienți care sunt infectați, după încă 4 zile vom mai aveam încă 9, așa se face că în 12 zile de la o singură persoană vom aveam minimum 40 de persoane infectate. 60% dintre aceștia sunt asimptomatici care nu știu că au virusul. Circulă, se întâlnesc cu mama, cu tata, cu bunica, răspândesc virusul”, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

De la începutul pandemiei și până în prezent, Organizația Mondiala a Sănătății a fost aspru criticată pentru subestimarea inițială în ceea ce privește contagiozitatea virusului.

Categorii: Sănătatea în România, Sfatul specialistului, Știri
Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea