Una dintre cele mai frecvente cauze de infertilitate, în rândul femeilor, este reprezentată de apariția fibroamelor uterine. Dacă în trecut, această afecțiune genera un grad ridicat de infertilitate, în prezent există proceduri prin care nodulii pot fi îndepărtați, iar femeile pot avea copii.
Radiologia intervențională este utilizată și pentru a reda speranța femeilor infertile de a deveni mame. Problemele generate de apariția fibroamelor pe uter pot fi rezolvate prin embolizare.
„Radiologia intervențională este numită și chirurgia viitorului, pentru că vine cu soluții moderne, în principal endovasculare, adică navigăm prin interiorul vaselor de sânge și ajungem să tratăm un organ afectat fără să mai trebuiască să mai intervenim chirurgical, fără tăieturi, fără anestezie, fără perioadă de recuperare” a declarat dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie și imagistică medicală, în cadrul emisiunii „Doctor Medika”, prezentată de Simona Bălănescu.
În trecut, fibroamele uterine erau îndepărtate chirurgical, iar procedura putea afecta foarte tare uterul, astfel încât femeia nu-și mai putea recăpăta funcția reproductivă. Embolizarea ajută practic pacientele să poată deveni mame.
„Pentru o femeie pe al cărei uter se regăsesc mai mulți noduli, o intervenție chirurgicală este posibilă dar înseamnă o agresiune importantă asupra uterului. Astfel, radiologia intervențională ne permite să navigăm prin interiorul vaselor de sânge, cu pacienta trează, până la nivelul uterului, identificăm vasele de sânge ce alimentează acele fibroame, le închidem cu niște microparticule și facem în așa fel încât ele să nu mai fie hrănite. Dacă nu mai sunt hrănite intră într-un proces de involuție, își reduc volumul, devin inactive și în aproximativ 6 luni uterul devine fertil” a mai spus dr. Rareș Nechifor.