Sănătatea în România Știri

Procedură simplificată pentru obținerea certificatelor de handicap de către pacienții cu amputații

În baza unui parteneriat între Ministetrul Muncii și Ministerul Sănătății a fost creat un Ordin comun care vine în sprijinul persoanelor care au suferit amputații. Documentul prevede ca acești pacienți să primească de la prima evaluare certificate de încadrare în grad de handicap permanent, fără a mai fi nevoite să meargă periodic le evaluare.

Ordinul comun al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și Ministerului Sănătății se adresează persoanelor care suferă de orice amputație. Noile criterii sunt aplicabile chiar și în cazul persoanelor cu amputații unilaterale. Până în prezent, prevederea viza doar persoanele cu amputații bilaterale. ”Am aprobat, împreună cu ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, Ordinul comun prin care persoanele cu orice tip de amputație vor primi, de la prima evaluare, certificate de încadrare în grad de handicap cu termen de valabilitate permanent. Astfel, persoanele cu amputații nu vor mai fi nevoite să meargă, periodic, la comisiile de evaluare, pentru prelungirea certificatelor de handicap. Această prevedere se aplică inclusiv persoanelor cu amputații unilaterale, în condițiile în care, până în prezent, prevederea era valabilă doar în cazul persoanelor cu amputații bilaterale” a declarat Marius Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, într-o declarație făcută pe rețelele de socializare.

Mai mult decât atât, prin noul Ordin pot beneficia de încadrarea în grad de handicap și persoanele dependente de oxigenoterapei pe o perioadă de lungă de timp. Prevederile se aplică și în cazul persoanelor care au nevoie de acest tip de tratament din cauza infectării cu virusul SARS-CoV-2.