Pierderea dinților poate afecta sănătatea întregului organism. De aceea este important să avem o igienă orală corespunzătoare și să mergem la controale stomatologice periodic pentru a preveni apariția acestei probleme.
Procesul de digestie începe la nivelul cavității orale. În lipsa dinților, masticația este necorespunzătoare, iar din această cauză pot apărea probleme la nivelul întregului tract digestiv.
„Gura este prima poartă de intrare către tubul digestiv și atunci dacă ne lipsesc dinți actul masticator este perturbat. Nu putem să dizolvăm suficient de bine bolul alimentar și atunci înghițim mâncarea aproape întreagă și îngreunăm digestia” susține dr. Mihaela Stănculete, medic stomatolog Clinicile Dentare „Dr. Leahu”, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.
De asemenea, lipsa dinților poate afecta și tratamentele ulterioare care presupun utilizarea implanturilor dentare. Mai mult, medicii spun că, persoanele care se confruntă cu lipsa danturii pot avea și probleme în plan psiho-social.
„La nivel local apar resorbții osoase ceea ce, sigur, îngreunează tratamentul ulterior. Apar la nivel estetic modificări. Fața este mai căzută, apare aspectul îmbătrânit al fizionomiei atunci când lipsesc mai mulți dinți, dar și la nivel psihologic și social apar traume legate de dinții lipsă. Avem mulți pacienți care se izolează și nu mai zâmbesc, încearcă să ascundă cu mâinile dinții lipsă” mai spune dr. Mihaela Stănculete.
Pentru ca tratamentele de înlocuire a dinților extrași să aibă efect, implanturile ar trebui montate în cel mai scurt timp de la această procedură.
„Este indicat să înlocuim dinții lipsă cât mai repede, dacă se poate chiar în momentul în care scoatem dintele. Adică, în aceeași ședință cu extracția dentară să și inserăm un implant dentar astfel încât să nu stăm absolut deloc fără dinte” a explicat dr. Mihaela Stănculete, medic stomatolog Clinicile Dentare „Dr. Leahu”, parte a Rețelei Private de Sănătate Regina Maria.