Cataracta este o afecțiune oculară, specifică mai ales persoanelor în vârstă. Ea are o evoluție lentă de cele mai multe ori, însă anumite simptome ar trebui să-i facă pe pacienți mai atenți și să ceară ajutorul medicilor.
Boala afectează ambii ochi, dar evoluția sa este diferită, explică medicii.
„Cataracta este o boală care apare la ambii ochi, dar ochii evoluează diferit. Pacientul resimte un ochi mai slab. Și, acum, în funcție de tipul cataractei, mă refer cea a adultului, există această cataractă specifică vârstei a treia, a cărei evoluție este predominant lentă. Pacientul observă că i se schimbă foarte des dioptriile. De exemplu, avea dioptrii la distanță pe plus sau folosea ochelari de citit și dintr-o dată nu mai are nevoie. Deja când nu mai folosesc ochelarii pentru citit, deja a depășit stadiul de cataractă incipientă. Este cataractă în evoluție” susține dr. Miruna Nicolae, medic primar oftalmolog.
Pentru că boala are o evoluție lentă, pacienții nu iau în calcul simptomele așa se face că ajung la medic într-un stadiu în care afecțiunea a avansat foarte mult.
„Mai este o problemă a acestei forme a cataractei legate de vârstă în sensul că evoluția sa lentă determină pacientul să se obișnuiască de modul în care vede. Odată cu trecerea timpului își tot schimbă ochelarii, din 6 în 6 luni, vede o vreme cu ei după aceea nu mai vede. Luminozitatea, culorile se mai estompează. Aceste persoane ajung la medic prea târziu, din cauza evoluției lente” explică dr. Miruna Nicolae.
Totodată, există și forme de cataractă a căror evoluție este rapidă. Acestea apar în special în cazul persoanelor mai tinere.
„Există și forme de cataractă cu evoluție accelerată care apar în special la pacienții mai tineri. 50 spre 60 de ani, în zilele noastre a crescut incidența acestei cataracte. Foarte deranjantă devine lumina. Pe lângă imaginea estompată, lumina îi deranjează foarte rău” mai spune dr. Miruna Nicolae.