Un grup de experți în domeniul medical a prezentat care sunt principalele aspecte care pot împiedica buna desfășurare a campaniei de vaccinare în țara noastră. Este vorba atât despre probleme legate de testare, cât și despre organizarea logistică a centrelor în care se va desfășura vaccinarea.
Specialiștii români Ștefan Dascălu, Oana Geambașu, Ovidiu Covaciu, prof. dr. Răzvan Mircea Cherecheș, dr. Gabriel Diaconu, dr. Gindrovel Dumitra, prof. dr. Emilian Damian Popovici, alături de coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, col. dr. Valeriu Gheorghiță, au elaborat o analiză a principalilor factori care ar putea împiedica buna desfășurare a campaniei de vaccinare a populației. Testarea este principalul aspect care ar putea îngreuna continuarea în bune condiții a campaniei.
„Testarea COVID-19 trebuie să continue, iar capacitatea națională de testare trebuie mărită pentru a se obține date exacte care să stea la baza strategiei de implementare a vaccinului. În prezent, strategia de testare a României oferă o perspectivă limitată asupra numărului de infecții zilnice. Pe lângă studii transversale privind seroprevalența, o mai bună înțelegere a ratei de incidență va inspira strategiile care ar putea fi adaptate la anumite regiuni ale țării”, susțin experții în documentul pe care l-au realizat.
Alte voci din lumea medicală sunt de părere că testarea este importantă înaintea vaccinării, pentru că poate să ofere o imagine clară a stării de sănătate a persoanei care urmează să primească serul.
„Cea mai mare problemă cu testarea este că și vaccinăm orbește. Știm foarte bine că risipim practic vaccin și nu este o idee bună să vaccinăm oameni deja infectați. Nu cunoaștem rata de infectare reală, nu știm dacă cei pe care-i vaccinăm sunt infectați. Sunt unii care sunt depistați pozitiv, după vaccinare. Aceste lucruri vor crea probleme enorme pe partea de comunicare, pentru că în unele cazuri boala va evolua spre deces și se va pune decesul în seama vaccinării. Încă nu avem suficient de multe persoane vaccinate ca să avem asemenea cazuri, dar le putem anticipa”, a atras atenția dr. Octavian Jurma, în direct la Medika TV.
Pe lângă problema testării populației, campania de vaccinare poate deveni vulnerabilă și din cauza logisticii sau a stabilirii exacte a persoanelor care trebuie să beneficieze de vaccin. „Logistica transportului și a stocării trebuie gestionată printr-o abordare centralizată, iar orice impedimente ale infrastructurii actuale de distribuție trebuie identificate și combătute. Stabilirea beneficiarilor prioritari trebuie făcută în mod corespunzător, iar aceste decizii trebuie explicate în detaliu pentru a evita apariția tulburărilor sociale în România”, se mai arată în documentul oficial.
În ciuda aspectelor sesizate, Ministerul Sănătății a anunțat că din 15 ianuarie campania de vaccinare anti-COVID-19 intră în cea de-a doua etapă. Ea se va derula concomitent cu vaccinarea categoriilor din prima etapă.