Ministerul Sănătăţii va posta vineri pe pagina www.ms.ro, secţiunea Forum Reforma în Sănătate, primul capitolul scris al noii legi privind reforma sistemului sanitar, care se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor, se arată într-un comunicat de presă al MS.
Acest prim capitol a fost elaborat în urma propunerilor care au rezultat din dezbaterile şi conferinţele organizate la începutul acestui an cu organizaţiile profesionale, sindicale, politice şi cu reprezentanţii societăţilor civile.
Titlul referitor la organizarea şi funcţionarea spitalelor are drept scop introducerea conceptului de autoguvernare a spitalului prin creşterea libertăţii manageriale care să permită eficientizarea activităţii.
Prin prevederile acestui capitol se urmăreşte: crearea posibilităţii reorganizării spitalelor, ca fundaţii, unităţi nebugetare, non profit, de utilitate publică. Decizia reorganizării aparţine actualului administrator al spitalului care devine membru fondator unic al fundaţiei.
Un alt avantaj al acestui mod de organizare ar fi şi reducerea birocraţiei prin coborârea nivelului de decizie la nivelul conducerii spitalului, se arată în comunicatul de presă.
Acesta va avea libertatea de a decide, fără aprobări superioare, asumându-şi responsabilitatea şi respectând reglementările Ministerului Sănătăţii privind organizarea şi funcţionarea spitalelor, asupra: angajării de personal, în conformitate cu normativele în vigoare, fără aprobarea Ministerului Sănătăţii sau alte constrângeri actuale, utilizarea la capacitate maximă a resurselor tehnice şi umane din spital prin acordarea asistenţei medicale în regim privat, la cererea pacienţilor.
Prin acest mod de organizare se vor putea atrage investiţii private în spitalul public pentru creşterea calităţii serviciilor medicale, ceea ce va permite o competiţie reală cu spitalele private, remunerarea medicilor şi personalului medical în funcţie de calitatea, complexitatea şi volumul activităţii, pe baza rezultatelor obţinute, realizarea de parteneriate public-privat, în vederea dezvoltării capacităţii de asistenţă medicală şi creşterii calităţii serviciilor medicale.
Pacienţii vor beneficia de creşterea calităţii serviciilor medicale ca urmare a competiţiei cu sectorul privat şi atragerii de investiţii suplimentare din sectorul privat.
Personalul medical va fi cointeresat prin suplimentarea veniturilor, se va reduce plăţile informale şi se va facilita dezvoltarea asigurărilor voluntare de sănătate ca urmare a dezvoltării asistenţei medicale în regim privat în cadrul spitalului public, arată sursa citată.
‘Am solicitat reprezentanţilor spitalelor publice şi private să analizeze textul documentului şi să facă propuneri de completare sau modificare a acestuia până miercuri 11 aprilie’, a declarat Vasile Cepoi, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
În urma analizării propunerilor, se va redacta forma finală a textului în vederea supunerii în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii la Transparenţă decizională.