PRIMELE VEȘTI BUNE: România ar putea beneficia de un medicament eficient împotriva COVID-19 până la sfârșitul anului

Medicii români sunt optimiști în ceea ce privește descoperirea unui tratament eficient pentru COVID-19. Estimările arată că un astfel de medicament ar putea exista și la noi în țară și va putea fi utilizat pe scară largă, cel mai probabil spre sfârșitul anului, .

Cele mai multe șanse ca tratament eficient împotriva COVID-19 le are în momentul de față antiviralul Remdesivir. Însă este nevoie de timp pentru ca medicamentul să fie transformat într-unul standard, și distribuit la scară largă. Medicii români sunt de părere că până la sfârșitul anului, accesul la această terapie va crește. În prezent, în spitalele românești, antiviralul Remdesivir se administrează în baza unor protocoale doar în cazurile foarte grave de COVID-19.

Dacă vorbim despre tratamentul antiviral se pare că Remdesivirul, chiar dacă nu-i o terapie miraculoasă sau cel puțin nu are dovezi în sensul acesta, este singurul care are date serioase legate de eficiență în raport cu hidroxiclorochina sau celelalte încercate. Remdesivirul este folosit în Statele Unite și pentru formele medii și chiar ușoare și există în protocoalele lor. În Europa se merge pe ideea că primii care primesc Remdesivir sunt pacienții în stare gravă, pentru că în cazul lor trebuie încercată orice terapie. Eu cred că până la încheierea acestui an ar trebui să fie suficiente dovezi pentru medicamentul care să intre standard. Poate va fi Remdesivirul, se pare că el este singurul care ar avea șanse reale să intre în acest fel. Numai că lunile care urmează ne vor arăta ultimele date din studii”, a explicat la Medika TV dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase în cadrul Institutului „Matei Balș”.

Vaccinul împotriva SARS-CoV-2 va fi gata anul viitor

Nu la fel de promițătoare sunt veștile în ceea ce privește vaccinul împotriva noului coronavirus. Deși există multe studii avansate, un astfel de vaccin ar putea apărea abia de anul viitor.

Sunt mai mulți care au vaccinul în faze finale. Trebuie să vedem rezultatele finale. Ar fi bine să fie mai repede, numai că din ce spun specialiștii la nivel mondial se pare că oricum nu mai devreme de 2021, pentru că știm că un vaccin trebuie să fie sigur, să aibă profil de siguranță, să fie eficient și să fie durabil în timp”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes