Primele 400.000 de doze de vaccin antigripal ajung la medicii de familie în maximum două săptămâni

Distribuția vaccinului antigripal în România va începe anul acesta mult mai devreme decât în anii precedenți. Primele doze vor ajunge în cabinetele medicilor de familie de la sfârșitul lunii septembrie. Perioada de livrare se va încheia în prima jumătate a lunii decembrie.

Medicii atrag atenția că, prin comparație cu anii trecuți, vaccinarea împotriva virusurilor gripale este primordială de această dată, din cauza pandemiei de COVID-19. Virusurile gripale vor intra în circulație odată cu scăderea temperaturilor, iar combinarea acestora cu noul coronavirus va avea efecte dramatice asupra sănătății populației. Tocmai de aceea, România a început mai devreme pregătirea pentru campania de imunizare antigripală.

Distribuirea vaccinurilor către medicii de familie, pentru imunizarea persoanelor din categoriile de risc, va avea loc de la sfârșitul lunii septembrie. Practic, la sfârșitul lunii România va beneficia de aproximativ 400.000 de doze din numărul total de fiole care va fi distribuit în țara noastră.

Din punct de vedere al organizării din partea administrației publice este un lucru bun. Faptul că avem dozele în sezonul de pre-apariție a epidemiei gripale ne asigură că nu vom avea o explozie de cazuri în primul trimestru al anului 2020”, este opinia Ioanei Stăncel, expert în politici de sănătate, exprimată în direct, în cadrul emisiunii „Medika Special”.

Anul acesta, România va primi 3 milioane de doze de vaccin antigripal, din care 500.000 vor putea fi achiziționate din farmacii. Distribuitorii susțin că se fac eforturi imense pentru a se acoperi necesarul.

Sunt 3 milioane de doze disponibile pentru România, însă condițiile sunt dificile, mai ales în momentele acestea. Fabricile de vaccinuri nu pot crește productivitatea, este un proces extrem de delicat”, a precizat Adrian Grecu, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, invitat în studioul „Medika Special”.

Deși mobilizarea autorităților pare a fi exemplară, există cu siguranță oameni care vor refuza să se vaccineze. Medicii atrag atenția cu privire la faptul că vaccinul antigripal poate salva multe vieți.

Populația trebuie să înțeleagă utilitatea acestui vaccin. Aici intervine intervine rolul medicului de familie. Trebuie să facă un bilanț pentru a identifica pacienții de risc. Este important să fim vaccinați pentru că astfel riscul de a manifesta forme grave de boală, atunci când un organism este lovit atât de gripă, cât și de COVID-19 scade”, susține lt. col. Valeriu Gheroghiță, medic primar boli infecțioase în cadrul Spitalului Militar Central.

Tags: , , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes