Primăvara, plimbările în aer liber vin la pachet cu riscuri reale pentru persoanele care se confruntă cu alergii la polen, praf sau puf. Este perioada în care tot mai mulți oameni solicită ajutorul alergologilor, iar specialiștii spun că în ultimii ani a crescut numărul pacienților care dezvoltă o sensibilitate la ambrozie, la polenul de graminee, dar și la praf.
Primăvara este începutul sezonului de alergii. Polenul nou existent se răspândește în atmosferă, iar persoanele sensibile au nevoie de ajutorul alergologilor. Specialiștii spun că în lunile de primăvară cele mai întâlnite sunt rinitele provocate de polenul de la arbori și arbuști cum ar fi mesteacănul, plopul, frasinul, stejarul.
”Primăvara avem polenul de arbori și arbuști. Pot să vă spun că polenul de mesteacăn este unul dintre cei mai frecvenți alergeni din aer în timpul primăverii. Pe măsură ce copacii înfloresc, ei eliberează granule mici de polen, care sunt împrăștiate de vânt. Un singur copac de mesteacăn poate produce până la 5 milioane de boabe de polen care se răspândesc pe o distanță de până la 100 m. Polenul de stejar este considerat a fi ușor alergenic în comparație cu polenul altor copaci, el rămâne în aer pentru perioade mai lungi de timp. Acest lucru poate provoca însă reacții alergice severe la unii oameni cu alergii la polen”, a spus dr. Simona Băjenaru, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău, pentru sansanews.ro.
Alergia la polen se manifestă prin strănuturi, mâncărimi la nivelul nasului, ochilor, gurii sau pielii și chiar tuse.
”Rinita alergică este o afecțiune caracterizată prin apariția de simptome din cauza reactivității crescute a mucoasei nazale ca urmare a expunerii la un alergen sensibilizant. Simptomatologia include rinoree, obstrucția nazală, prurit nazal și strănut. Rinita alergică se poate însoți deseori și de conjunctivită alergică și de hiperlăcrimare. Rinita alergică și astmul au caracteristici comune. Deseori coexistă, astfel încât 15% până la 38% dintre pacienții cu RA suferă și de astm, iar 6% până la 85% dintre pacienții astmatici prezintă și simptome nazale”, a mai spus dr. Băjenaru.
Mai multe despre rinita alergică, inclusiv sfaturi despre modul în care să ne ferim de alergii puteți citi AICI.